Signa Praehistorica: Studia in Honorem Magistri Attila László Septuagesimo Anno – în atenţia presei străine
11.07.2012
În publicaţia European Journal of Archaeology a apărut o recenzie a cărţii Signa Praehistorica: Studia in Honorem Magistri Attila László Septuagesimo Anno, volum apărut în 2011 la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Elena Vieru, autoarea prezentării, apreciază cartea ca fiind o importantă colecţie de studii de caz, acestea fiind aranjate în ordine cronologică, de la Neolitic până la Epoca Târzie a Fierului. Aceasta comentează problema săpăturilor arheologice, argumentând că sunt foarte puţine raportat la numărul enorm de situri preistorice, prin urmare un asemenea studiu este foarte necesar în zilele noastre. De asemenea, este semnalat faptul că unele cercetări de acest gen nici nu ajung să vadă lumina tiparului.
Autoarea analizei continuă, spunând că o contribuţie importantă la acest volum o are studiul asupra olăritului care începe încă din Neolitic, bazându-se pe argumente bine documentate. Modalităţile diferite de abordare a problemelor dovedesc că vechea cultură de la Cucuteni oferă nişe noi de dezbatere pentru generaţiile de arheologi. Mai departe, autoarea susţine că acest mix de informaţii poate fi considerat drept reprezentativ pentru arheologia românească din zilele noastre. Autorii folosesc o bază de date exhaustivă, cu materiale arheologice şi exemple din diferite zone etnografice. Unele din eseurile prezentate în carte aduc idei inovatoare, actualizând atât structura teoretică şi cât pe cea metodologică, iar altele continuă în abordarea tradiţională, reiterează sursa citată. Cartea conţine noi descoperiri, interesul autorilor fiind să delimiteze zonele care conţin diferite tipuri de artefacte (olărit, în mod special). Elena Vieru consideră că unele articole sunt foarte tehnice şi este de părere că ar putea fi considerată ca o carte pedagogică pentru tinerii arheologi.
În încheierea recenziei, concluzia autoarei este că acest volum ar putea fi interpretat în două moduri: ca sursă de informare, mai ales pentru cei interesaţi de Epoca Bronzului şi de cea de Epoca Fierului şi, mai important, ca o reflecţie asupra stării actuale a arheologiei româneşti.
Signa Praehistorica: Studia in Honorem Magistri Attila László Septuagesimo Anno este a noua carte din seria Honoraria, colecţie dedicată celebrării personalităţilor din domeniul arheologiei, este închinată aniversării a 70 de ani ai profesorului Attila László şi propune o serie de articole referitoare la preistoria şi protoistoria spaţiului carpato-danubiano-pontic.
European Journal of Archaeology reprezintă o publicaţie internaţională care colaborează cu European Association of Archaeologists (EAA - Asociaţia Europeană a Arheologilor), al căror scop este să publice cele mai bune cercetări arheologice întreprinse în special în Europa.
Prof.univ.dr. Attila Laszlo este o eminentă personalitate a Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, renumit specialist în arheologie şi istorie veche. Actualmente este profesor asociat al universităţii ieşene.