Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Simpozionul Internaţional Explorări în tradiţia biblică românească și europeană: bilanțul proiectului MLD. Biblia 1688 și două lansări de carte

09.11.2015

Joi, 12 noiembrie, începând cu orele 9.30, în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va fi prezentat bilanțul științific al proiectului Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688 (1988-2015), materializat printr-o ediţie filologică modernă în 25 de volume a primei Biblii în limba română (Biblia de la 1688) şi a primelor traduceri româneşti ale Vechiului Testament (secolul al XVII-lea). Prezentarea va fi făcută de prof.dr. Eugen Munteanu, coordonatorul proiectului și directorul Centrului de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” în cadrul Simpozionului Internaţional „Explorări în tradiţia biblică românească și europeană” (ediţia a V-a, 12-14 noiembrie 2015, Iaşi).

În acest context aniversar se va discuta și în cadrul mesei rotunde de la orele 11.00, Monumenta Linguae Dacoromanorum - Biblia 1688. Semnificaţii ale unui proiect cultural major, la care participă prof.dr. Gheorghe Chivu (Universitatea din Bucureşti, m.c. al Academiei Române), prof.dr. Rodica Zafiu (Universitatea din Bucureşti), prof.dr.pr. Gheorghe Popa (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi) și prof. dr. Eugen Munteanu (moderator).

În același cadru, dar începând de la orele 13.00, vor fi lansate în prezența autorilor și două cărți apărute recent la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în colecția Fontes Traditionis, În multe chipuri de Scripturi. Studii de traductologie biblică românească, de Ioan-Florin Florescu și Determinări culturale și teologice în traducerea Noului Testament, de Emanuel Conțac, a căror tematică este încadrată în cea a simpozionului menționat.

În consens cu una dintre directivele centrale ale politicii culturale a Uniunii Europene – studierea şi valorificarea patrimoniilor culturale locale, regionale şi naţionale – organizatorii îşi propun ca lucrările simpozionului să ofere un cadru de dezbatere multidisciplinară şi interdisciplinară în jurul problematicii complexe legate de editarea, traducerea, interpretarea, circulaţia şi receptarea textelor sacre în limba română şi în alte limbi moderne, precum şi de locul acestora în culturile europene. Un deziderat este de asemenea inițierea un dialog cu colegii din alte ţări, în scopul relevării locului tradiţiei biblice româneşti în cadrul tradiţiei biblice europene, precum şi al cunoaşterii progreselor cercetării în domeniu în alte spaţii academice.
Simpozionul se va desfăşura în cadru plenar şi pe secţiuni, la deschiderea lui participând cu alocuțiuni prof.dr. Vasile Ișan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof.dr. Codrin Liviu Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof.dr. Elsa Lüder (Universitatea din Freiburg), prof.dr. Volker Schupp, (Universitatea din Freiburg) și prof.dr. Andrei Hoişie, directorul Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Partenerii manifestării sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi prin Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta Linguae Dacoromanorum”, Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România și Institutul de Filologie Română „A. Philippide”.