Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

TÂRGUL GAUDEAMUS ONLINE: Lansarea volumului „Istoria românilor din Dacia Traiană. Epoca fanarioților”, de A. D. Xenopol, joi, 25 martie, ora 11.00

23.03.2021

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită joi, 25 martie 2021, ora 11.00, la lansarea volumului Istoria românilor din Dacia Traiană. Epoca fanarioților, de A. D. Xenopol, publicat recent în colecția HISTORICA la Editura UAIC.
Evenimentul, exclusiv ONLINE, va fi LIVE pe paginile de Facebook ale Târgului de Carte Gaudeamus și Editurii UAIC, precum și pe gaudeamus.ro (în partea de jos a paginii, prin accesarea evenimentului din desfășurător).
Invitații care vor vorbi cu această ocazie sunt istoricii Elena Bedreag, Ștefan Lemny și Alexandru Istrate, precum și directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Constantin Dram.
Lansarea are loc în cadrul ediției ONLINE din luna martie 2021 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune.
Volumul lansat reprezintă partea a II-a din volumul V (Istoria modernă) al ediției a IV-a din Istoria românilor din Dacia Traiană, inițiată de acad. Alexandru Zub. Îngrijirea ediției este semnată de Ștefan Lemny și Alexandru Istrate, pe baza manuscrisului de la Arad, iar notele și comentariile sunt alcătuite de Ștefan Lemny cu colaborarea lui Ovidiu Olar și Alexandru Istrate, cu o postfață de Ștefan Lemny.
Personalitate proeminentă a istoriografiei și culturii române, A. D. Xenopol a lăsat moștenire posterității una dintre sintezele remarcabile ale istoriografiei naționale. Generații de intelectuali, dar și publicul larg, au aflat în Istoria românilor din Dacia Traiană șansa redescoperirii pildelor vremurilor de demult. Fervoarea spirituală și exigența științifică l-au îmboldit, cu o pasiune admirabilă, la o nouă lectură a propriei opere. Neliniștile perfectibilității, precum și dorința inserării rezultatelor ultimelor cercetări în domeniu îi dădeau ghes. Momentul are tâlcul său. Sfârșitul vieții l-a surprins aplecat asupra colii de hârtie, fericit că apucase ziua desăvârșirii unității statale. Dorința istoricului ieșean de a-și încredința manuscrisele bibliotecii unui oraș situat la fruntariile vestice ale României întregite, la Arad, reprezenta un gest încărcat de semnificații naționale și crezuri patriotice. Din nefericire, proiecția xenopoliană și-a așteptat aproape un veac binemeritata reeditare. Abia în 1985 sinteza lui A. D. Xenopol intra în portofoliul Editurii Științifice și Enciclopedice. Din acest amplu proiect editorial lipsea o ultimă verigă, volumul Epoca fanarioților, oferit acum nu doar spre aducerea aminte a istoricului, cât pentru valoarea scriiturii sale.