Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

TÂRGUL GAUDEAMUS ONLINE: Lansarea volumului Rugăciunea „Tatăl nostru” în limba română, de Iosif Camară, vineri, 26 martie, ora 17.00

25.03.2021

     Vineri, 26 martie 2021, de la ora 17.00, Editura UAIC vă invită la lansarea ONLINE a volumului Rugăciunea Tatăl nostru în limba română. Studiu istorico-filologic, de Iosif Camară, publicat recent în colecția FONTES TRADITIONIS.     
Evenimentul va putea fi urmărit atât în direct, cât și înregistrat, pe paginile de Facebook ale Târgului de Carte Gaudeamus și Editurii UAIC, precum și pe gaudeamus.ro (în partea de jos a paginii, prin accesarea evenimentului din desfășurător).
     Invitați pentru a vorbi cu această ocazie sunt coordonatorul colecției Fontes Traditionis, profesorul și filologul Eugen Munteanu, doctorandul în filologie Claudiu-George Dulgheru, alături de autorul volumului, cercetătorul științific Iosif Camară și directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Constantin Dram.
      În acest volum, conceput ca o incursiune filologică în istoria rugăciunii Tatăl nostru în limba română, de la Evangheliarul slavo-român din 1551-1553, până la Liturghierul din 2012, autorul pornește de la sursele greceşti, slavoneşti şi latineşti ale rugăciunii, analizând prefacerile pe care aceasta le-a suferit de-a lungul timpului, relevând opţiunile textuale ale traducătorilor şi procesul prin care Tatăl nostru românesc s-a standardizat în epoca unificării limbii române literare. Lucrarea se încheie cu un corpus de texte care cuprinde peste 200 de versiuni ale rugăciunii din toate epocile scrisului românesc, păstrate în manuscrise şi tipărituri, incluzându-le pe cele care au circulat în Occident ca specimene de limbă începând cu secolul al XVI-lea.

     Autorul volumului, Iosif Camară, (n. 1985, Comănești, Bacău) este cercetător la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum”). Este coautor al unor volume din seria Monumenta linguae Dacoromanorum. Biblia 1688 şi al volumului Practici de traducere a numelor proprii în scrisul românesc premodern (1780-1830), publicate la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Organizează, în calitate de secretar, simpozionul Explorări în tradiţia biblică românească şi europeană, desfăşurat anual la Iaşi, şi este coeditor al mai multor numere recente ale revistei Receptarea Sfintei Scripturi, între filologie, hermeneutică şi traductologie, publicație care reunește lucrările prezentate în cadrul simpozionului sus-menționat.

     Programul complet al lansărilor Editurii UAIC la Târgul de Carte Gaudeamus, ediția ONLINE, martie 2021, poate fi consultat aici.