Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Volumul Așa a fost? Așa îmi aduc aminte. 1945-2015, de Septimiu Chelcea, premiat la Universitatea din Pitești, de Ziua Europei

11.05.2018

Miercuri, 9 mai 2018, în cadrul evenimentului Ziua Europei, o Europă a tuturor!, organizat la Sala Senatului Universității din Pitești, sociologul Septimiu Chelcea a primit Placheta de Onoare pentru cea mai bună lucrare de memorialistică din domeniul sociologiei.
Este vorba despre volumul Așa a fost? Așa îmi aduc aminte. 1945-2015, apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” în colecția Observatorul Social și aflat deja la a doua ediție.
Distincția a fost primită din partea prof.univ.dr. Cătălin Zamfir, membru corespondent al Academiei Române, președinte al Asociației Române de Sociologie și director al Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții.
La eveniment au participat studenții români și străini ai universității argeșene, precum și cadrele didactice ale facultăților, cu dorința de reaminti valorile şi principiile fundamentale care au stat la baza formării Uniunii Europene și de a redescoperi diversitatea pe care o aduce fiecare stat membru la unitatea patrimoniului european, după cum se arată în comunicatul Universității din Pitești.
Volumul premiat reprezintă biografia socială a unui universitar care încearcă să descopere „amănuntul biografic” din trecutul său. Este povestea vieții unui psihosociolog ce se vrea a fi fost un observator obiectiv al evoluției societății de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial până la prăbușirea comunismului și mai departe, până azi.

Septimiu Chelcea (n. 1940, București) este profesor onorific la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti. A predat cursurile de Psihologie socială, Sociologia opiniei publice, Metodologia cercetării sociologice şi Psihosociologia publicităţii. A absolvit, în 1967, Facultatea de Filozofie (Secţia Psihologie) din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 1974 a primit titlul ştiinţific de doctor în filozofie, specialitatea sociologie. Academia Română i-a decernat Premiul „P.S. Aurelian” (1980). În 2004 i s-a acordat Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga activitate de cercetare ştiinţifică. A publicat numeroase articole, studii şi monografii (ca unic autor, în colaborare sau coordonator), dintre care Chestionarul în investigaţia sociologică (1975), Experimentul în psihosociologie (1982), Personalitate şi societate în tranziţie (1994), Cum să redactăm o lucrare de licenţă, o teză de doctorat, un articol ştiinţific în domeniul ştiinţelor socioumane (2000, ediţia a IV-a revăzută şi adăugită, 2007), Un secol de cercetări psihosociologice. 1897-1997 (2002), Metodologia cercetării sociologice. Metode cantitative şi calitative (2001, ediţia a III-a revăzută şi adăugită, 2007), Opinia publică: gândesc masele despre ce şi cum vor elitele? (2002), Enciclopedie de psihosociologie (coord., 2003), Comunicarea nonverbală în spaţiul public (coord., 2004), Psihosociologie: Teorie şi aplicaţii (coord., 2006), Rușinea și vinovăția în spațiul public. Pentru o sociologie a emoțiilor (coord., 2008), Psihosociologie. Teorii, cercetări, aplicaţii (2010, ediţia a II a revăzută şi adăugită), Opinia publică. Strategii de persuasiune şi manipulare (2006), Psihosociologia publicităţii. Despre reclamele vizuale (2012), Fricile sociale ale românilor (coord., 2015), Psihosociologie aplicată. Publicitatea (2016).