Volumul Conflictul dintre Știință și Religie. Asupra liberei cugetări, de Constantin Thiron, subiect al conferinței susținute de cercetătorul Marius Rotar la Facultatea de Istorie a Universității din București
20.03.2017
Asociaţia Română de Istorie Socială şi Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti organizează, în cadrul Serilor de Istorie Socială, conferinţa Cu preot sau fără preot? Dr. Constantin Thiron şi anticlericalismul în Vechiul Regat, susţinută de dr. Marius Rotar, cercetător la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.
Evenimentul va avea loc luni, 3 aprilie 2017, ora 17.00, la Sala de Consiliu (et. 1) a Facultăţii de Istorie, Bdul Regina Elisabeta nr. 4-12, sector 5, Bucureşti.
Procupările dr. Marius Rotar în legătură cu personalitatea și activitatea medicului Constantin Thiron (1853-1924) s-au materializat anul trecut în antologia Conflictul dintre Știință și Religie. Asupra liberei cugetări, care cuprinde o serie de polemici din jurul conceptului de liberă cugetare, în România primei jumătăți a secolului al XX-lea și pe marginea căreia se va conferenția la evenimentul sus-amintit.
Constantin Thiron (1853-1924) a fost doctor în științe medicale (titlu obținut la Paris), profesor în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Iași (1889-1923), remarcându-se printr-o activitate semnificativă în domeniul medicinii sociale (lupta antialcoolică și lupta împotriva tuberculozei), dar și ca susținător al mișcării liberei cugetări (adept al monismului). Din cauza anticlericalismului și a opțiunii sale pentru o secularizare totală a societății românești, a fost aspru criticat de mediile religioase (ortodoxe) ale vremii. Astfel, el propunea suprimarea unor pasaje din Constituția din 1866 privind religia de stat, înlocuirea jurământului religios cu cel „pe onoare şi conștiință”, revizuirea legii electorale, separarea Bisericii de stat, desființarea Facultăților de Teologie şi a altor forme de învățământ religios susținute de stat și transformarea lor în „licee, gimnazii sau școli de comerț, agricultură, industrie și meserii”, încetarea subvenționării bugetului cultelor, incinerarea cadavrelor etc. Thiron a fondat, împreună cu dr. I. Lebell, în 1909, Asociația Națională a Liber Cugetărilor din România și, conform voinței sale, exprimate încă din 1905, a fost înmormântat laic, în 1924 (prima înmormântare laică din Moldova).