Volumul „Profesori şi studenţi evrei” a fost lansat la Iaşi, Bacău şi Bucureşti
05.11.2012
Miercuri, 31 octombrie, începând cu ora 13:00, Şcoala Gimnazială „Dr. Alexandru Şafran” din Bacău a găzduit o serie de evenimente de marcă, printre care se numără şi lansarea celei mai recente cărţi semnată de prof. univ. dr. Carol Iancu, apărută şi în limba română la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, "Profesori şi studenţi evrei”, coordonată în colaborare cu prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Cartea a fost lansată şi în Iaşi, joi, 1 noiembrie, începand de la ora 10, la Centrul de istorie si ebraistica "Dr. Alexandru Şafran" de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", în cadrul simpozionului ştiinţific: "Cercetări recente privind istoria evreilor din România"
Volumul reuneşte textele comunicărilor prezentate în cadrul colocviului internaţional „Profesori şi studenţi evrei la Universitatea din Iaşi şi la alte universităţi româneşti şi europene (sfârşitul secolului al XIX-lea – sfârşitul celui de-al doilea război mondial”), desfăşurat în perioada 1 - 3 septembrie 2010 la Iaşi, sub egida comună a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" şi a Universităţii Montpellier III, „Paul Valéry”.
De asemenea, pe 4 noiembrie a fost organizată şi la Bucureşti lansarea acestei cărţi, cu ocazia Festivităţii de acordare a Premiului şi Medaliei Dr. Alexandru Şafran 2012 coordonatorilor acestui volum, la Centrul comunitar evreiesc din Bucureşti. În prezenţa preşedintelui ICR, Prof. Univ. Dr. Andrei Marga, a vorbit despre acest volum Prof. Univ. Dr. Vasile Morar, Profesor de Filozofie, Universitatea Bucuresti.
Carol Iancu (n. 1946, Hârlău) este profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry Montpellier 3, dar şi director al „Centrului de studii şi cercetări evreieşti” din Montpellier. Îndeplineşte şi funcţiile de preşedinte al Amicalei Jules Isaac şi de co-preşedinte al Asociaţiei pentru înţelegere iudeo-creştină în Franţa şi este doctor „honoris causa” al Universităţilor "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Marele merit al lui Carol Iancu este de a fi restituit istoriei un mare număr de documente recuperate cu preţul unor cercetări neobosit. (Emil Simu, Observatorul Cultural, 18 februarie 2011, nr. 563)