Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Volumul Secolul armoniei: relații româno-turce 1923-2023, coordonat de Silvana Rachieru, a fost lansat în Turcia

12.06.2024

Joi, 23 mai 2024, a fost lansat în Turcia volumul bilingv Secolul armoniei: relații româno-turce 1923-2023 / Uyum Uyum Yüzyılı: Romanya-Türkiye İlişkileri 1923-2023, coordonat de Silvana Rachieru.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Națională din Ankara în organizarea Ambasadei României din Republica Turcia, în prezența secretarului de stat pentru afaceri europene al României, Daniela Gîtman, și a ministrului adjunct de externe al Turciei, Mehmet Kemal Bozay.
La lansare au asistat oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe din Turcia și România, reprezentanți ai Parlamentului turc, ai mediului diplomatic, academic și mass-media, precum și ai comunității de români din Turcia.

Vineri, 24 mai 2024, cartea a fost prezentată și studenților și cadrelor didactice de la Universitatea Ankara, la invitația lectorului de limba română, dr. Alina Iftime.. Autorii au avut o întâlnire cu decanul Facultății de Litere, Istorie și Geografie de la această universitate, prof. univ. dr. Levent Kaya.

De asemenea, volumul a fost prezentat de Silvana Rachieru marți, 11 iunie 2024, la Universitatea Trakya din Edirne, cea mai importantă universitate din nord-vestul Turciei, cu relații de colaborare în toată zona balcanică.
Prezentarea a avut loc în cadrul Romanian Days 2024, eveniment găzduit de universitatea amintită, un simpozion în care s-au abordat teme precum muzica otomană din timpul Erei Fanariote în Țara Românească și Moldova; colaborarea științifică în domeniul geografiei și al educației geografice între Turcia și România, reflectând asupra trecutului și a perspectivelor viitoare; relația dintre știință, adevăr și democrație, explorând potențialele conflicte și provocări; modelul diplomatic al relațiilor de peste 145 de ani dintre România și Turcia în Balcani; studii filologice și culturale turcești la Universitatea din București; reprezentări ale identității geo-culturale românești în secolul al XX-lea.

Cartea lansată, publicată recent în colecția HISTORICA la Editura UAIC, reprezintă o materializare a invitației primite de Centrul de Studii Turce al Universității din București, prin conf. univ. dr. Silvana Rachieru, din partea Ambasadei României la Ankara, de a coordona un volum colectiv bilingv dedicat unui secol de relații bilaterale dintre România și Turcia.
În mod simbolic, primul exemplar al cărții a fost oferit pe 31 ianuarie 2024 de către Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe, omologului său turc, Hakan Fidan, aflat în vizită la București.
Acoperind astăzi un hiatus atât din istoriografia românească, cât și din cea turcă, zece specialiști, istorici și cercetători ai relațiilor internaționale și ai diplomației, au contribuit la realizarea acestei lucrări care sintetizează acest secol de dialog, privit din unghiuri diferite. Volumul oferă o perspectivă cronologică a etapelor parcurse de cele două state în relația diplomatică, ce acoperă atât transformările din statutul României de la regat, la republica populară și, ulterior, socialistă, din 1947, și stat democratic, în ultimii 33 de ani, cât și stabilitatea Republicii Turcia în forma statală și acoperirea teritorială, construite cu un secol în urmă sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk. În același timp, lucrarea reflectă și o perspectivă tematică, având ocazia ca în paginile ei să identificăm analize de diplomație publică, diplomație sportivă, diplomație regală, a minorităților, diplomație socialistă și elemente de diplomație contemporană.