Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

ZILELE EMINESCU 2017: Prezentarea volumului Studii de limba română şi lingvistică generală, de Dumitru Irimia, miercuri, 14 iunie, la Ipotești

12.06.2017

Miercuri, 14 iunie 2017, de la ora 17.00, la Biblioteca Națională de Poezie a Centrului Național de Studii – Mihai Eminescu din cadrul Memorialului Ipotești va avea loc prezentarea volumului Studii de limba română și lingvistică generală, de Dumitru Irimia, recent apărut în Seria Opere Dumitru Irimia.
Prezentarea volumului va fi susținută de dr. Dinu Moscal, cercetător la Institutul „A. Philippide” al Academiei Române, cel care a și îngrijit de altfel prezenta ediție.
Evenimentul are loc în contextul Zilelor Eminescu, manifestare culturală anuală desfășurată în perioada 13 – 15 iunie 2017 la Memorialul Ipotești, Centrul Național de Studii – Mihai Eminescu (com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani). În acest an, în cadrul Zilelor Eminescu, va avea loc și Colocviul de exegeză literară, o primă ediție dedicată memoriei regretatului profesor Dumitru Irimia, unul dintre cei mai apreciați exegeți ai limbajului poetic eminescian.
Astfel, opera profesorului Dumitru Irimia va fi evocată atât în conferința Contribuţia lui Dumitru Irimia la interpretarea sintaxei şi a semanticii poetice eminesciene (joi, 15 iunie, ora 11.15), susținută de prof.univ.dr. Rodica Zafiu, reputat lingvist al Universității din București, cât și în secţiunea de comunicări ştiinţifice de miercuri, 14 iunie, începând cu ora 10.00: Rodica Zafiu (Universitatea din Bucureşti): Temporalitate, ambiguitate şi lumi imaginare: interpretarea lui D. Irimia asupra Sărmanului Dionis, Maria Şleahtiţchi (Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova): Basarabia Profesorului Dumitru Irimia, Viorica Popa, (Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi): Pornind de la Gramatica lui Dumitru Irimia și Ala Sainenco (Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu), Fundamente pentru limbajul poetic: Eugeniu Coşeriu – Dumitru Irimia.
Volumul Studii de limba română și lingvistică generală cuprinde toate articolele profesorului Dumitru Irimia dedicate limbii române și problemelor de lingvistică generală. Limba română este abordată atât în dimensiunea ei cultural-istorică, cât și în dimensiunea funcționării ei obiective. Astfel, în ceea ce privește prima dimensiune, limba română este privită în raportul ei cu individul care o vorbește ca limbă maternă, individ căruia îi oferă o cunoaștere specifică a realității, precum și în contextul cultural-istoric, cu accentuarea problemelor privind statutul ei în Basarabia. În ceea ce privește a doua dimensiune, în volum se regăsește o mare parte a itinerariilor problemelor de gramatică pe care le găsim într-o formă restrânsă și sistematizată în Gramatica sa. Se adaugă tot aici articolele de ortografie, unde se pot urmări raționamentele pentru poziția sa binecunoscută față de argumentele reformei ortografice din 1993.
Dumitru Irimia (1939 - 2009, Iaşi) a fost o mare personalitate a lingvisticii româneşti, cunoscut de întregi generaţii de specialişti şi de studenţi pentru lucrările sale fundamentale de stilistică funcţională, stilistică literară (în special studii consacrate operei eminesciene) şi gramatică. A fost profesor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Cărţi publicate (selectiv): "Limbajul poetic eminescian", 1979 (teza de doctorat); "Curs de lingvistică generală", 1986; "Structura stilistică a limbii române contemporane", 1986; "Introducere în stilistică", 1999; "Dicţionarul limbajului poetic eminescian", 2002 (coordonator); "Dicţionarul limbajului poetic eminescian: Semne şi sensuri poetice", 2 vol., 2005; "Gramatica limbii române", Iaşi, 2008.