Regulile şi instrucţiunile prezentate mai jos, fără pretenţia de a fi exhaustive, au drept scop asigurarea compatibilităţii între materialul adus de autor şi prelucrarea ulterioară a acestuia în editură. Respectarea lor înseamnă o paginare uşoară şi rapidă, precum şi economisirea unei însemnate cantităţi de muncă şi timp, implicit şi a unor resurse financiare.
Regulile au un caracter obligatoriu! Orice material care nu respectă aceste condiţii minimale va fi returnat autorului!
Vă mulţumim pentru înţelegere şi sperăm într-o bună colaborare.
Manuscrisul electronic înlocuieşte clasicul manuscris dactilografiat, predat pe hârtie Editurii. Mulţi autori preferă să prezinte manuscrisul pe suport electronic, fişierul fiind realizat de ei înşişi sau cu sprijinul unor specialişti externi.
Principial, manuscrisul electronic trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi manuscrisul clasic:
• să fie complet;
• să includă toate notele, studiul introductiv (prefaţa), postfaţa etc.;
• să aibă inclusă tabla de materii extinsă;
• graficele, ilustraţiile, tabelele etc. trebuie predate odată cu manuscrisul.
În plus, manuscrisul pe suport electronic trebuie să îndeplinească o serie de condiţii tehnice, avînd drept scop:
• posibilitatea de a fi „preluat” de către editură (să fie compatibil cu programele şi echipamentul utilizat în editură);
• să poată fi prelucrat cu uşurinţă ulterior (folosind programele tipice de paginare) în vederea realizării cărţii.
Important! Regula generală este aceea de a se prezenta documentul cât mai „simplu”, doar cu text. Acesta poate fi prelucrat în continuare cu uşurinţă şi nu îngreunează desfăşurarea procesului tehnologic de realizare a cărţii.
Cu cât forma exterioară a unui manuscris se apropie de produsul final, cu atât mai costisitoare este producerea lui pentru autor şi cu atât mai dificilă este prelucrarea lui de către editură în cazul în care documentul nu corespunde standardelor.
1) Fişierele trebuie să fie compatibile cu aplicaţiile software deţinute de editură (sistemul de operare Windows XP, MS Office 2003, CorelDraw 11, Adobe Photoshop CS1, Adobe InDesign CS2, Quark Express 6).
2) Formatul finit şi oglinda paginii. Oglinda paginii este diferenţa dintre formatul finit şi spaţiul (alb) care înconjoară elementele dintr-o pagină:
• A5/ format finit: 147 x 205 mm/ oglinda paginii: 112x167 mm;
• B5 (academic)/ format finit: 170 x 240 mm/ oglinda paginii: 126x190 mm;
• A4/ format finit: 210 x 297 mm/ oglinda paginii: 170x257 mm.
Toate elementele dintr-o pagină (text, imagini, tabele, note, antet, subsol) trebuie plasate în interiorul oglinzii paginii!
Toate materialele tipărite sunt finisate prin debitare (tăiere)! De aceea, este indicat să nu plasaţi text/ imagini la mai puţin de 5 mm de marginile formatului finit (sau de liniile de pliere). În cazul în care designul paginii impune plasarea elementelor (imagini, fundal color) la marginile formatului finit, măriţi dimensiunea elementului cu 5 mm peste fiecare margine adiacentă.
3) Tiparul offset. Dacă lucrarea dvs. se va tipări pe maşina offset, luaţi în considerare următoarele:
• acest gen de tipar foloseşte sistemul cu patru culori CMYK. Suita Microsoft Office utilizează sistemul cu trei culori (RGB) şi de aceea, documentele produse cu aceste aplicaţii sunt incompatibile cu tiparul offset.
• toate elementele documentului (text, imagini etc.) trebuie să respecte schema de culori CMYK.
• textul cu corp de literă mai mic de 18 puncte Bold se culege la o singură culoare: C (albastru), M (magenta), Y (galben), K (negru) sau o culoare specială.
4) Manuscrisul trebuie să cuprindă tabla de materii extinsă, care să precizeze structura lucrării. Evidenţiaţi clar titlurile, subtitlurile, notele, dacă există, şi poziţia acestora în text.
5) Culegeţi textul în mod obligatoriu cu diacritice. Utilizaţi un format A4, folosind, de preferinţă, fontul TIMES NEW ROMAN sau TIMES NEW ROMAN CE de dimensiune 11, cu rîndurile spaţiate la 1,5 linii.
Aceste fonturi au semne diacritice. La culegere utilizaţi tastatura „Romanian” sau pe cea implicită, „English”. Pentru a identifica tastele pe care sunt dispuse literele diacritice, folosiţi utilitarul „Character Map”, inclus în sistemul de operare Windows, indiferent de versiune.
6) Folosiţi aceiaşi parametri pentru text şi paragraf (font, dimensiune, spaţiere) în tot textul. Nu lăsaţi rânduri albe între paragrafe decât dacă doriţi în mod expres evidenţierea unei anumite secţiuni.
7) Evitaţi folosirea opţiunii „Insert Symbol” pe care v-o pune la dispoziţie MSWord pentru a introduce caractere cu diacritice sau caractere speciale (α, β, γ ). Pentru caracterele speciale folosiţi, de preferinţă, fontul SYMBOL (care se regăseşte, de asemenea, în toate versiunile Windows; dispunerea semnelor pe tastatură o aflaţi folosind „Character Map”) şi anunţaţi editura cu privire la utilizarea unor asemenea caractere.
Dacă aţi folosit un alt font, el trebuie copiat pe dischetă împreună cu textul şi adus la editură, specificând acest lucru la predarea materialului.
8) În momentul culegerii, dezactivaţi toate opţiunile prezente în TOOLS → AUTOCORECT.
9) Dacă sunt necesare ecuaţii, fracţii, sume, integrale sau alte formule matematice complexe folosiţi editorul de ecuaţii al MSWord. Nu desenaţi formulele!
10) Când culegeţi textul, nu apăsaţi tasta ENTER la sfîrşitul rândului. Ea se foloseşte numai pentru a marca un paragraf nou. Nu folosiţi ENTER sau SHIFT+ENTER pentru a trece la un rând nou în cadrul aceluiaşi paragraf.
11) Pentru alinierea mai în interior a primului rând din paragraf, nu folosiţi tasta TAB. Lăsaţi această sarcină în grija editurii sau, dacă doriţi neapărat să o faceţi dvs., folosiţi opţiunea FIRST LINE din meniul FORMAT → PARAGRAF.
12) Dacă lucrarea are note (de subsol sau de final), acestea vor fi introduse numai cu INSERT → FOOTNOTE → AUTO NUMBER. Folosiţi întotdeauna opţiunea AUTO NUMBER deoarece este singura care permite numerotarea automată şi transferul corect al acesteia în programele specializate de paginare, generând în text numărul notei la SUPERSCRIPT.
13) Nu numerotaţi notele manual, folosind opţiunea RISED din meniul FORMAT → FONT. La preluarea textului, numărul notei nu va mai fi evidenţiat în nici un fel.
13) Dacă lucrarea are în componenţă tabele, acestea trebuie create folosind exclusiv opţiunea TABLE → INSERT TABLE. Dacă vă este dificil să folosiţi INSERT TABLE,atunci notaţi doar în text locul tabelului şi desenaţi tabelul pe hârtie. El va fi creat la editură pe baza schiţei dvs.
14) Este complet interzis să spaţiaţi coloanele folosind tasta TAB (sau SPACE) sau să desenaţi liniile verticale şi orizontale utilizând opţiunea DRAWING. Produsul muncii dvs. va fi complet inutilizabil.
15) Când inseraţi un tabel, gândiţi-vă la dimensiunile finite ale cărţi. Nu introduceţi mai multe coloane decât încap pe pagină, deoarece va fi necesară micşorarea exagerată a caracterului.
16) Dacă sunt necesare ilustraţii, se recomandă să marcaţi doar locul acestora în text (de exemplu Figura nr. X) şi să aduceţi fotografiile sau desenele realizate manual (sau doar schiţate) la editură. Ele vor fi transpuse în format electronic de către personal specializat şi introduse ulterior în fişier.
17) Notaţi pe spatele fotografiei sau ilustraţiei numărul alocat acesteia. Folosiţi un creion moale şi evitaţi scrierea cu pixul. Prin apăsare, fotografiile se pot deteriora.
18) Dacă este posibil, păstraţi o copie a ilustraţiilor. La editură aduceţi întotdeauna originalele.
19) Alcătuiţi o listă cu ilustraţiile şi numărul alocat acestora.
20) În cazul în care totuşi aveţi deja realizată grafica în format electronic şi o introduceţi dvs. în text, respectaţi următoarele prescripţii:
• împreună cu fişierul cuprinzând textul cărţii, în care sunt incluse imaginile, se vor aduce obligatoriu, şi separat, fişierele ilustraţiilor (desene, fotografii);
• desenele să fie realizate într-un program dedicat (de preferinţă CorelDraw, FreeHand, AdobeIlustrator) şi în nici un caz în MSWord folosind opţiunea DRAWING;
• imaginile scanate trebuie aduse în format *.tif, la rezoluţie 300 DPI;
• pentru cele color scanarea să fie făcută cu opţiunea MILLIONS OF COLOURS. Dacă imaginile se aduc în format *.jpg, atunci transformarea trebuie realizată cu un factor de compresie (calitate) minim 8 (de preferinţă 10);
• în momentul inserării imaginii în fişier, trebuie dezactivată opţiunea FLOAT OVER TEXT, pentru a se putea identifica în mod corect poziţia acesteia faţă de text. Pentru mai mare siguranţă, dacă ilustraţiile nu sunt însoţite de legende, este utilă inserarea unei indicaţii în text de tipul Figura nr. X, reprezentând... (la paginare, aceasta va fi ştearsă); cînd predaţi materialul editurii, menţionaţi întotdeauna dacă aţi introdus figuri în text şi cum.
21) Dacă doriţi ca textul să aibă o anumită dispunere în pagină, realizaţi de preferinţă o schiţă/machetă pe hârtie. Lăsaţi textul simplu, neformatat, în fişier. O schiţă clară desenată pe hârtie este mult mai utilă pentru tehnoredactare.
22) Dacă este absolut necesară evidenţierea în text a unor anumite alinieri, realizaţi-le folosind opţiunea BULLETS sau, în cel mai rău caz, folosind tasta TAB. În nici un caz nu aliniaţi textul folosind un număr variabil de spaţii.
23) În vederea structurării clare a materialului, pentru diversele niveluri de titluri utilizaţi, de preferinţă, stilurile HEADINGS predefinite existente în MSWord.
24) Dacă acest lucru vă este incomod urmaţi regula generală că un titlu este, de obicei, cu 2 puncte mai mare decât textul sau decât titlul de nivel imediat inferior.
25) Dacă lucrarea se pretează, nivelurile de subtitlu pot fi numerotate (de exemplu 1., 1.1., 1.1.1.). Evitaţi totuşi un număr prea mare de subniveluri deoarece devine greu de urmărit.
Fără pretenţia de a fi exhaustivi, iată cîteva reguli şi sfaturi de urmat:
1) Dacă documentul a fost realizat în CorelDraw și este considerat ca bun de tipar, convertiți toate fonturile la curbe!
2) Dacă documentul este în format pdf, includeți pe CD toate fonturile utilizate la culegerea textului.
3) Toate fişierele trebuie să poată fi citite şi să nu conţină viruşi.
4) Fişierele aduse trebuie să conţină varianta finală a lucrării.
5) Trimiteţi doar fişierele cărţii. Ştergeţi orice alte materiale.
6) Trimiteţi lucrarea folosind, de preferinţă, dischete sau CD-uri de bună calitate. Nu utilizaţi alte suporturi (discuri optice etc.) deoarece există riscul să nu poată fi accesate în cadrul editurii.
7) Aduceţi şi o dischetă de rezervă cu textul lucrării. Dischetele se defectează foarte uşor şi există riscul să nu se poată copia fişierele.
8) Păstraţi întotdeauna o copie. Nu trimiteţi editurii unica dischetă existentă.
9) Însoţiţi întotdeauna discheta sau CD-ul cu o listă care să indice conţinutul fiecărui fişier. Este bine să salvaţi fiecare capitol în fişiere separate.
10) Nu folosiţi dischete vechi sau cu defecte. Pentru transportul lucrării la editură utilizaţi numai dischete noi.
11) Dacă fişierul este mai mare decât capacitatea unei dischete (şi nu aveţi posibilitatea inscripţionării unui CD), fişierul trebuie compresat. Utilizaţi programele de arhivare WinRar, WinZip sau Arj sau creaţi o arhivă de tip „Self extract”. În cazul în care folosiţi un alt arhivator, aduceţi şi programul împreună cu dischetele cu text.
12) De preferinţă, însoţiţi discheta cu o listare pe hârtie a textului. Listarea şi manuscrisul electronic trebuie să fie identice.