Descriere
Sumar
Despre autori
Coeditare cu Editura „Gr. T. Popa” - UMF Iași.
Prin acest volum, autorii - specialiști în medicină, psihologie, educație, nutriție și sport, cei mai mulți cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” - oferă un instrument practic de luptă împotriva obezității pentru specialiștii din diferite domenii, incluzând nu numai informații, dar și recomandări și dovezi de bune practici.
Această carte apare în cadrul programului „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” cu sprijinul companiei Nestlé România și al Fundației Tradiții Sănătoase, program care are ca misiune educarea copiilor pentru un stil de viață sănătos, având la bază tradițiile culturale locale. În cadrul acestui program este organizată anual o conferință dedicată prevenției obezității la vârsta copilăriei. Volumul de față reunește comunicările din cadrul celei de a V-a conferințe – „Prevenția obezității la vârsta copilăriei” –, ce a avut loc în 2017, fiind axată pe rolul cerealelor integrale în prevenția bolilor și dobândirea deprinderilor pentru a crește consumul de cereale integrale. Contribuțiile din acest volum reflectă preocupările unor cercetători cu experiență în sănătate publică, obezitate, epidemiologie, psihologia dezvoltării, pediatrie, dezvoltare și comportament, nutriție, activitate fizică, somn și parenting.
I. STRATEGII PENTRU O COMUNITATE SĂNĂTOASĂ:
Prevalența și tendințele obezității din copilărie în România, Veronica Mocanu;
Obezitatea la copii și adolescenți: Problemă prioritară de sănătate publică,
Elena Mihaela Cărăușu, Veronica Mocanu, Adriana Albu;
Aspecte privind intervenţiile de sănătate publică pentru prevenţia obezităţii din copilărie,
Margareta Florea, Luminiţa Smaranda Iancu;
Cerealele integrale – un aliat în lupta împotriva obezității copilului,
Laura Mihaela Trandafir, Maria Magdalena Leon, Doina Azoicăi;
II. INTERVENŢII PSIHOEDUCAŢIONALE ŞI PSIHOSOCIALE
PENTRU PREVENIREA OBEZITĂŢII LA VÂRSTA COPILĂRIEI:
Expunerea copiilor la povești dominante despre alimentație și mișcare. O metodă de investigare prin interviu narativ la Iași,
Ovidiu Gavrilovici, Veronica Mocanu și Aliona Dronic;
Metode creative de promovare a consumului de cereale integrale în şcoli, Elena Seghedin;
Stresul și consumul de alimente cu densitate calorică mare,
Andrada Druică, Ioan Gotcă, Veronica Mocanu;
III. DIETA ŞI EXERCIŢIUL FIZIC PENTRU REDUCEREA OBEZITĂŢII DIN COPILĂRIE ŞI FACTORILOR DE RISC ASOCIAŢI:
Caracteristici generale ale procesului de creştere şi dezvoltare a elevilor din ciclul primar, Adriana Albu, Lucian Laurenţiu Indrei, Mihaela Cărăuşu;
Beneficiile consumului de cereale integrale la micul dejun, Nicoleta Tupiţă;
Etichetele alimentare – micul ghid în ajutorul tău,
Delia Reurean-Pintilei;
Jocuri sportive adaptate condițiilor din școli,
Beatrice Abalașei, Radu Iacob;
Exercițiile fizice pentru combaterea obezității și metabolismul de efort,
Cezar Honceriu;
Promovarea activităților fizice de loisir la diferite categorii de vârstă,
Gynetta Vanvu;
IV. BOLILE BAZATE PE ADIPOZITATE:
EPIDEMIOLOGIE, FIZIOPATOLOGIE, DIAGNOSTIC, PREVENŢIE, TERAPIE:
Consumul de cereale integrale: epidemiologie și recomandări,
Veronica Mocanu, Ioana Hristov, Iustina Silivestru-Crețu;
Copilul cu obezitate și astm bronșic, Stela Goția;
Cerealele integrale în prevenția diabetului zaharat tip 2 și a sindromului metabolic,
Cristina Mihaela Lăcătușu, Bogdan-Mircea Mihai;
Sunt cerealele benefice în prevenirea obezităţii?,
Dana-Teodora Anton-Păduraru;
Cerealele integrale: rol în prevenția cancerului,
Ioana Armașu, Letiția Leuștean;
Cerealele integrale. Rol hipocolesterolemiant și prebiotic,
Raluca Ecaterina Haliga, Bianca Codrina Morărașu, Bogdan Mihail Diaconescu, Veronica Mocanu;
Alergii şi intoleranţe: între adevăr şi provocare
Andrei Luca, Veronica Mocanu;
Cerealele integrale şi microbiota intestinală,
Roxana Irina Iancu, Dragoș Petru Iancu, Florin Zugun;
Comunicarea medic-pacient obez pediatric,
Andreea-Alexandra Velnic, Bianca Hanganu, Irina Smaranda Manoilescu, Beatrice Gabriela Ioan;
Cerealele integrale după operația bariatrică,
Danile Vasile Timofte, Veronica Mocanu;
V. BUNE PRACTICI PENTRU PREVENȚIA OBEZITĂŢII
LA VÂRSTA COPILĂRIEI:
Pâine, fasole și cartofi: surse de energie!,
Veronica Mocanu;
Cereale integrale: sănătoase și delicioase!,
Veronica Mocanu;
Jocuri din Traista cu sănătate,
Veronica Mocanu;
Program de exerciții fizice pentru nivel preșcolar și primar,
Veronica Popescu, Gianina-Ana Massari;
Mâncăm cereale și ne încărcăm cu energie!,
Ruxandra Krișan, Veronica Mocanu;
Activități adunate în „Traista cu sănătate”,
Ana Darie, Ofelia Lungu;
Activități „Cerealele integrale: sănătoase și delicioase”,
Ana-Maria Rotaru;
Jocuri din „Traista cu sănătate”,
Rodica Coşan;
Învățăturile Prietenilor lui Mickey Mouse către toți copiii,
Diana Anton;
Diete 1000 kcal cu cereale integrale,
Irina-Mihaela Ghercă Olaru, Veronica Mocanu.
Veronica Mocanu (n. 1963, Iași) este medic specialist endocrinolog, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, unde predă disciplinele de Fiziopatologie și Comportament alimentar. Cărți publicate (selectiv): Traista cu sănătate - comportamentul alimentar sănătos la copii (2011), Tratatul român de boli metabolice (2011, coautor), Diagnosticul în tulburările de comportament alimentar și obezitate (2009). Premiul I pentru Cea mai bună activitate de prevenția obezității oferit de Global Obesity Forum, New York, 2012.