Descriere
Sumar
Despre autori
Autorul realizează o cercetare exhaustiva, pe de o parte, a influenţei dietei suplimentate cu vitamină E sau cu vitamină E si seminţe de in asupra dinamicii diferiţilor indicatori biochimici si a statusului oxidativ la hamsterii cu diabet zaharat indus cu streptozotocină, iar pe de altă parte influenţa dietei suplimentată cu vitamină E asupra stresului oxidativ, corelat cu metabolismul lipidelor, la pacienţi umani cu cancere de cap si de gât. Lucrarea contribuie pe mai multe planuri la evoluţia cercetărilor în domeniu, sprijinind elucidarea unor aspecte ce ţin de biochimia clinică, cu implicatii practice în cercetarea ulterioara, deasemenea lucrarea acestuia poate servi şi ca un suport didactic pentru studentii la Biologie, Biochimie, Medicină, etc. pentru elucidarea şi consolidarea cunostinţelor asupra unor mecanisme biochimice, fiziologice, tehnici de laborator, proceduri şi abordari experimentale şi teoretice, utile acestora pe viitor.
Introducere
1. Stadiul cunoaşterii actuale
1.1. Tipuri de radicali liberi
1.1.1. Radicali liberi bazaţi pe oxigen (SRO)
1.1.2. Radicali liberi bazaţi pe azot (SRN) .
1.2. Consideraţii generale privind radicalii liberi (RL)
1.2.1. Proprietaţi ale RL
1.2.2. Moduri de apariţie a RL în organism
1.3. Mecanisme celulare de protecţie împotriva RL
1.3.1. Mecanisme enzimztice (SOD; CAT, GPx)
1.3.2. Intervenția micromoleculelor antioxidante (vitamina C, E,GSH)
1.4. Consideratii privind radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat şi cancer
1.4.1. Radicalii liberi (RL) în diabetul zaharat
1.4.1.1. Etiopatogeneza diabetului şi stresul oxidativ
1.4.1.2. Lipoperoxidarea şi diabetul zaharat
1.4.1.3. Diabetul zaharat şi statusul oxidant
1.4.1.4. Sursele de specii reactive ale oxigenului (SRO)
1.4.1.5. Markerii leziunilor tisulare glicooxidative
1.4.1.6. Stresul oxidativ în complicaţiile cronice
1.4.1.7. Investigarea tulburărilor metabolismului glucidic asociate cu diabetul zaharat (sindrom hiperglicemic)
1.4.1.8. Modificări biochimice în cazul diabetului zaharat ce implică stresul oxidativ
1.4.2. Radicalii liberi (RL) în cancer 1.4.2.1. SRO în iniţierea cancerului
1.4.2.2. SRO în promovarea cancerului
1.4.2.3. Stresul oxidativ al ADN în carcinogeneza
1.4.2.4. Alterarea oxidativă a ADN în stadiul de iniţiere a cancerului
1.4.2.5. Alterarea oxidativă ADN în stadiul de promovare a cancerului
1.4.2.6. SRO, mutaţiile cromozomale şi factorii clastrogeni
1.4.2.7. Aspecte clinice ale stresului oxidativ al ADN în cancer
2. Materiale şi metode (Contribuţii personale)
2.1. Materiale şi metode folosite în cazul diabetuluizaharat
2.1.1. Loturi de animale (caracteristici, descriere)
2.1.2. Modelul experimental: hamsterul, avantaje
2.1.3. Inducerea diabetului zaharat experimental
2.1.4. Dieta hamsterilor
2.1.5. Sacrificarea animalelor de laborator şi prelevarea probelor biologice .
2.1.6. Tehnici folosite în cazul diabetului zaharat
2.1.7. Calcule statistice (metode aplicate)
2.2. Materiale şi metode folosite în cazul cancerului
2.2.1. Loturi de pacienţi (caracteristici, descriere) .
2.2.2. Sudiul experimental: cancerul de cap şi git, versus alte modele
2.2.3. Dieta şi administrarea vitaminei E la participanți
2.2.4. Prelevarea și conservarea probelor biologice (sînge)
2.2.5. Tehnici folosite în cazul cancerului
2.2.6. Metode statistice aplicate
3. Rezultate
3.1. Efectele suplimentării dietei cu vitamină E, asupra metabolismului hamsterilor în DZ
3.1.1. Valorile greutăţii corporale
3.1.2. Valorile glicemiei
3.1.3. Valorile parametrilor stresului oxidativ
3.1.4. Valorile parametrilor metabolismului lipidic
3.1.5. Valorile indicelui aterogen (IA)
3.2. Efectul suplimentării dietei cu vitamină E şi seminţe de in în DZ,
asupra metabolismului hamsterilor
3.2.1. Valorile greutăţii corporale
3.2.2. Valorile glicemiei
3.2.3. Valorile parametrilor stresului oxidativ
3.2.4. Valorile parametrilor metabolismului lipidic
3.2.5. Valorile indicelui aterogen (IA)
3.3. Corelaţii între parametrii determinaţi în lotul DZ suplimentat:
3.3.1. cu vitamina E
3.3.2. cu asocierea seminţe de in - vitamina E
3.4. Suplimentarea dietei cu vitamina E în cancer
3.4.1. Evoluția valorilor parmetrilor stresului oxidativ
3.4.2. Evoluția valorilor calciului, hemoglobinei și proteinelor totale
3.4.3. Evoluția valorilor parametrilor metabolismului lipidic
3.4.4. Analiza valorilor parametrilor studiați cu grafice ”Box plot”şi statistica între loturile de studiu
3.4.5. Corelaţii între parametrii determinați în cadrul fiecărui lot de studiu
4. Interpretarea datelor și concluzii
4.1. Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la hamsteri cu DZ
4.1.1. Interpretarea datelor în cazul suplimentarii dietei exclusiv cu vitamina
4.1.2. Interpretarea datelor în cazul suplimentarii mixte a dietei cu seminţe de in şi vitamina E
4.2. Interpretarea datelor studiului privind suplimentarea dietei cu vitamina E la pacientii cu cancer
4.3. Concluzii
Teodor Oboroceanu (n. 1975, Iaşi) este doctor în biologie.