Cărțile editurii în recenzii și alte articole de presă (XXVII)
20.12.2019
• ZIARUL DE IAȘI: În mod concret, Premiul Vasile Pârvan a fost decernat volumului „Moneda în aşezările Daciei romane”, scris de Lucian Munteanu, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie din Iaşi, Premiul Nicolae Iorga a fost oferit pentru lucrarea semnată de Adrian-Bogdan Ceobanu, lector universitar la Facultatea de Istorie, care poartă titlul „Politică şi diplomaţie la sfârşitul secolului al XIX. Din istoria relaţiilor româno-ruse (1878-1899)”, Premiul Nicolae Bălcescu merge către lucrarea „Propaganda politică în România socialistă. Practici instituţionale şi tehnici de comunicare (1965-1974), scrisă de Cristina Preutu, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a UAIC. Sorin Grigoruţă, cercetător la Institutul de Istorie, a primit Premiul A.D. Xenopol pentru volumul „Boli, epidemii şi asistenţă medicală în Moldova (1700-1831)”, în timp ce Premiul Mihai Kogălniceanu a fost revendicat de Ioan-Augustin Guriţă, lector la Facultatea de Istorie a UAIC, pentru volumul „Gavriil Callimachi, mitropolit al Moldovei (1760-1786). Singurul premiu de la secţiunea Arte, arhitectură şi audiovizual a mers către Silvia Ciubotaru, de la Centrul de Lingvistică al Academiei, Filiala Iaşi, pentru lucrarea „Obiceiurile agrare din Moldova raportate la spaţiul naţional”.
Știre publicată în Ziarul de Iași despre premiile obținute din partea Academiei Române de cărți publicate la Editura UAIC, în ediția din 13 decembrie 2019 (nr. 292/8651) a Ziarului de Iași.
• ZIARE.COM: Academia Română a premiat, în cadrul Adunării Generale anuale, șase cărți apărute la Editura Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, așezandu-le în rândul celor mai bune lucrari si prezențe culturale și științifice românești realizate de-a lungul anului 2017.
Știre referitoare la premiile obținute din partea Academiei Române de cărți publicate la Editura UAIC, publicată în data de 13 decembrie 2019 pe portalul de știri ZIARE.COM.
• AGERPRES: Știre despre festivitatea de decernare a Premiilor Academiei Române, între care sunt enumerate și cele șase premii obținute de cărți publicate la Editura UAIC, publicată de agenția de știri AGERPRES în ediția din 10 decembrie 2019.
• OBSERVATOR CULTURAL: Reeditarea ştiinţifică a Istoriei românilor din Dacia Traiană de A.D. Xenopol, lansată încă din 1985, la iniţiativa şi sub coordonarea academicianului Alexandru Zub, se întregeşte acum cu un nou volum fundamental: volumul V, dedicat Epocii fanariote. Realizat de Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, recent distinsă cu Premiul de Excelenţă la ultima ediţie a Tîrgului de Carte Gaudeamus Radio România, volumul, în curs de apariţie, este rodul colaborării dintre doi istorici, aparţinînd unor generaţii diferite, dar uniţi în slujirea aceleiaşi instituţii de cercetare ce poartă numele lui Xenopol: Ştefan Lemny, fost membru al Institutului, ales între timp membru de onoare, şi Alexandru Istrate, unul dintre membrii săi cei mai activi. Nu se putea un omagiu mai nimerit adus marelui istoric ieşean, simbol al istoriografiei româneşti în lume, la apropiata împlinire, în 2020, a 100 de ani de la moartea sa.
Avanpremieră editorială referitoare la viitoarea apariție a volumului Epoca Fanariotă. Istoria românilor din Dacia Traiană. Volumul V: Istoria modernă (partea a II-a). După manuscrisul de la Arad, de A.D. Xenopol (ediţia a IV-a, îngrijită de Ștefan Lemny și Alexandru Istrate, cu note și comentarii de Ștefan Lemny cu colaborarea lui Ovidiu Olar și Alexandru Istrate și postfață de Ștefan Lemny), publicată de revista Observator cultural în nr. 998 din 5 decembrie 2019.
• RADIO ROMÂNIA / RADOR: Carmen Ionescu și Mihaela Bîlbîie semnalează în Buletinul editorial nr. 32 (54) pe luna decembrie 2019 al agenței de presă RADOR Premiul de excelență primit de Editura UAIC la târgul de carte Gaudeamus 2019, precum și următoarele volume apărute recent la editura noastră: Eul și fragmentarea conștiinței umane. O explorare din perspectiva fizicii cuantice, filosofiei, teologiei și psihanalizei, de Ramona Ardelean, Secretarii generali ai Ministerului Afacerilor Străine (1878-1918). Studii și documente, de Adrian-Bogdan Ceobanu și Estetica și știința generală a artei expuse în trăsăturile lor principale, de Max Dessoir (traducere și prefață de Val. Panaitescu).
• OBSERVATOR CULTURAL: Premiul de Excelență, în valoare de 10.000 lei, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, a fost decernat Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; fondată pe data de 3 ianuarie 1990 de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar și eseistul Andrei Corbea – Hoișie, una dintre cele mai performante edituri universitare din România..
Știre dedicată bilanțului târgului de carte Gaudeamus Radio România, publicată în nr. 997 din data de 29 noiembrie 2019 al revistei Observator cultural.
• TVR: Despre Premiul de excelență primit de Editura UAIC la târgul de carte Gaudeamus 2019, pe TVR 3 și TVR IAȘI, în emisiunea Regiunea în obiectiv, la TVR 3 și TVR Iași, ediția din 27 noiembrie 2019 (începând cu min. 40 al emisiunii).
• ZIARUL DE IAȘI: Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit zilele trecute Premiul de Excelență în cadrul Târgului Gaudeamus Radio România, fiind considerată„una dintre cele mai performante edituri universitare din țară”. Premiul, în valoare de 10.000 de lei, a fost oferit la aproape 30 de ani de la înființarea acesteia, în ianuarie 1990, de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar și eseistul Andrei Corbea-Hoișie și a fost acordat în urma deliberării unui juriu format din scriitorul Cristian Teodorescu și criticii literari Ion Bogdan Lefter și Cosmin Ciotloș.
Cătălin Hopulele, în știrea publicată în Ziarul de Iași despre Premiul de Excelență la GAUDEAMUS 2019 pentru Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în ediția din 27 noiembrie 2019 (nr. 278/8637, p. 2) a Ziarului de Iași.
• RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI: The Award for Excellence went to Alexandru Ioan Cuza University of Iasi Publishing House.
Știre dedicată bilanțului târgului de carte Gaudeamus Radio România, publicată în data de 25 noiembrie 2019 în secțiunea News in English a postului de radio ROMÂNIA ACTUALITĂȚI
• MEDIAFAX: Premiul de Excelență, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, se acordă Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fondată pe data de 3 ianuarie 1990 de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar și eseistul Andrei Corbea – Hoișie, una dintre cele mai performante edituri universitare din România, la aproape 30 de ani de la start
Răzvan Țupa, în articolul, dedicat bilanțului târgului de carte Gaudeamus Radio România și publicat în data de 24 noiembrie 2019 de agenția de știri MEDIAFAX.
• BUSINESS MAGAZIN: Premiul de Excelență, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, se acordă Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fondată pe data de 3 ianuarie 1990 de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar și eseistul Andrei Corbea-Hoișie, una dintre cele mai performante edituri universitare din România, la aproape 30 de ani de la start
Răzvan Țupa, în articolul, dedicat bilanțului târgului de carte Gaudeamus Radio România și publicat în data de 24 noiembrie 2019 de agenția de știri BUSINESS MAGAZIN.
• RADIO ROMÂNIA / RADOR: Carmen Ionescu și Mihaela Bîlbîie semnalează în Buletinul editorial nr. 30 (52) pe luna octombrie 2019 al agenței de presă RADOR volumele Philippicae / Filipice (vol. I), de Marcus Tullius Cicero (ediție bilingvă; traducere și indice de Mihaela Paraschiv; notă asupra ediției de Mihaela Paraschiv și Nelu Zugravu; note și comentarii de Nelu Zugravu; studiu introductiv de Constantin Sălăvăstru) și Copilul aflat în conflict cu legea. Drepturi, principii, valori, practici şi măsuri administrate, de Niculina Karacsony.
• BZI.RO: Sâmbătă, 5 octombrie 2019, în cadrul ceremoniei de decernare a diplomelor Târgului de Cărți și Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit Diploma „Dimitrie Cantemir” pentru cartea universitară și academică. De asemenea, prezentarea bogatei producții editoriale la standul Editurii UAIC a fost remarcată prin acordarea Diplomei „Arca lui Gutenberg” pentru participarea de înalta ținută editorială la acest târg de carte. Juriul a fost format din Ioan Holban (președinte), Valeriu Stancu, Antonio Patraș, Nicu Gavriluță, Cassian Maria Spiridon, Mihai-Cezar Zaharia și Petru Radu.
Știre referitoare la premiile obținute de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la Târgului de Cărți și Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, publicată în ziarul Bună Ziua Iași (bzi.ro) în data de 18 octombrie 2019.
• BZI.RO: Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit două importante distincții în cadrul Zilelor Recoltei Editoriale, ediția a VII-a, târg de carte care a avut loc în perioada 12-14 septembrie 2019, în Parcul Copou, Iași, și care a fost susținut de Primăria Municipiului Iași. Evenimentul a constituit un bun prilej de a semnala cele mai importante apariții editoriale ale anului 2019. Astfel, sâmbătă, 14 septembrie 2019, în cadrul festivității de premiere, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit două importante distincții, Premiul pentru Debut 2019, pentru volumul „[Și] Fenomenologia vieții personale în filosofia lui Constantin Micu Stavila”, de Frăguță Zaharia, și Diploma Zilelor Recoltei Editoriale 2019, pentru volumul „Confesiuni, vestigii, temporalitati”, de Andi Mihalache.
Știre referitoare la premiile obținute de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la Zilele Recoltei Editoriale (ed. a VII-a, 12-14 septembrie, Parcul Copou, Iași), publicată în ziarul Bună Ziua Iași (bzi.ro) în data de 17 septembrie 2019.
• RADIO ROMÂNIA / RADOR: Carmen Ionescu și Mihaela Bîlbîie semnalează în Buletinul editorial nr. 28 (50) pe luna august 2019 al agenței de presă RADOR volumul Etică și cibernetică, de Eronim-Celestin Blaj.
• RADIO ROMÂNIA / RADOR: Carmen Ionescu și Mihaela Bîlbîie semnalează în Buletinul editorial nr. 27 (49) pe luna iulie 2019 al agenței de presă RADOR volumele Drumul către sine. Kierkegaard și devenirea în limitele stadiilor existenței, de Ionuț Bârliba, Geografie istorică, de Ionel Boamfă și Practici culturale în rândul adolescenților: de la forme tradiționale la new-media, de Alexandru-Cosmin Apostol.
• BZI.RO: 80 de cărți publicate la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au fost premiate la cea de a XI-a ediție a Salonul de carte tehnico-științifică, artistica și literara asociat Expoziției Europene a Creativității și Inovării EUROINVENT 2019. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 16-18 mai, la Palatul Culturii din Iași, sub Înaltul Patronaj al Ministerului Cercetării și Inovării, cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și al Universității de Medicina și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.
Știre referitoare la premiile obținute de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la EUROINVENT 2019, publicată în ziarul Bună Ziua Iași (bzi.ro) în data de 22 mai 2019.
• BZI.RO: Editura Universității "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iași invită publicul mâine, marți, 9 aprilie 2019, de la ora 17:00, la Librăria "Orest Tafrali" (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Corp A, parter), la lansarea volumului "Scriitori evrei de limbă română: de la rebeli marginali la critici canonici", de Camelia Crăciun.
Valentin Huțanu, în articolul dedicat lansării volumului, „Scriitori evrei de limbă română: de la rebeli marginali la critici canonici”, de Camelia Crăciun, știre publicată în ziarul Bună Ziua Iași (bzi.ro) în data de 7 aprilie 2019.
• Alte dosare de presă pot fi consultate începând de aici.