Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Editura UAIC la Târgul de Carte de la Focșani. Programul lansărilor de carte

25.10.2022

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va participa la Târgul de Carte de la Focșani, ediția a XVI-a, care va avea loc în perioada 27-30 octombrie 2022 (de joi până duminică) la Universitatea Focșani (fosta Prefectură Putna, str. Republicii, nr. 71). Sub semnul celor 110 ani de la înființarea primei biblioteci publice în Focșani și având ca temă Anului Partenerilor și Colaboratorilor Bibliotecii, târgul de carte este organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, sub patronajul Consiliului Județean Vrancea. Programul de vizitare al târgului este cuprins în intervalul orar 9.00-19.00, de joi până sâmbătă și în intervalul orar 9.00-14.00 în ziua de duminică. Intrarea este liberă.
Cu această ocazie, Editura UAIC va expune în standul propriu cărțile nou-apărute în anul 2022, precum și aproximativ 150 de titluri de carte din anii anteriori. Noutățile editoriale vor fi promovate și prin intermediul unor lansări de carte, al căror program în cadrul târgului va fi următorul:

1. Sâmbătă, 29 octombrie 2022, de la ora 12.00, va avea loc lansarea volumului Istoria fizicii în Moldova, de Sebastian Popescu și Alexandru Stancu. Invitați pentru a lua cuvântul la acest eveniment sunt prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, unul dintre autorii cărții lansate, de la Facultatea de Fizică a UAIC, precum și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC.
Lucrarea reprezintă primul demers în încercarea de a alcătui o prezentare articulată a evoluției fizicii în Moldova, de la primele elemente științifice până la realizarea primelor cercetări științifice originale și intrarea Moldovei în circuitul mondial. Dezvoltarea fizicii este strâns legată de însăși evoluția școlii, motiv pentru care lucrarea scoate în evidență pașii înainte realizați în acest sens în diferite etape de dezvoltare istorică. Întrucât Bucovina a fost parte integrantă a Moldovei, nu putea să lipsească un capitol dedicat dezvoltării fizicii în această veche provincie românească. Pentru păstrarea echilibrului și a obiectivității, autorii s-au oprit la anul 1948, când învățământul și cercetarea științifică s-au reorganizat după reguli noi, de inspirație sovietică.

2. Sâmbătă, 29 octombrie 2022, de la ora 14.00, va fi lansat volumul The Future of the Judicial System of the European Union/ Viitorul sistemului judiciar al Uniunii Europene, o ediție bilingvă în română și engleză, coordonată de Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Alături de editorul volumului, prof. univ. dr. Tudorel Toader, va lua cuvântul prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC.
Volumul este realizat ca urmare a desfășurării la Iași în perioada 29 mai – 1 iunie 2019 a Conferinței „Viitorul sistemului judiciar al Uniunii Europene”, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

3. Sâmbătă, 29 octombrie 2022, de la ora 16.00, va avea loc evenimentul Literatura comparată în actualitate, o dezbatere pe marginea a trei cărți recent apărute la Editura UAIC, care vor fi lansate cu această ocazie: Exodul balcanic. Studii de literatură comparată și imagologie culturală, de Livia Iacob, Răul. Interpretări literare, de Constantin Ivanov, și De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic, de Andrei Victor Cojocaru. Invitați: lect. univ. dr. Loredana Cuzmici, de la Facultatea de Litere a UAIC și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC.