Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

LANSARE DE CARTE: „Intervenție în violența domestică. Ordinul de protecție provizoriu”, de Costel Gîtlan, joi, 16 noiembrie la „TAFRALI”

10.11.2023

Editura UAIC vă invită joi, 16 noiembrie 2023, de la ora 14.00, la Librăria OREST TAFRALI (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter), unde va avea loc lansarea volumului Intervenție în violența domestică. Ordinul de protecție provizoriu, de Costel Gîtlan.

La eveniment va participa prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar printre invitați se numără prof. univ. dr. Cristina Gavriluță și conf. univ. dr. Gabriela Irimescu, ambele de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, autorul cărții, chestor de poliție Costel Gîtlan, Inspector Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, precum și prof. univ. dr. Constantin Dram, Directorul Editurii UAIC.

Lansarea se află pe agenda conferinței Impactul criminalității organizate asupra societății. Riscuri, vulnerabilități și modalități de prevenire care se va desfășura în data de 16 noiembrie 2023 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Organizatorii conferinței sunt Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Inspectoratul de Poliție Județean Iași în parteneriat cu Departamentul de Sociologie, Asistență Socială și Resurse Umane din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conform comunicatului de pe pagina web a departamentului menționat.

Cartea lansată reprezintă una din cele mai recente apariții din colecția Observatorul Social și se constituie într-o «cercetare care valorifică perspectiva personalului abilitat cu intervenţia în cazurile de violenţă domestică în contextul aplicării ordinului de protecţie provizoriu.» (Costel Gîtlan)
În cuprinsul lucrării se evidențiază într-un prim capitol abordarea sociologică a cauzelor, formelor și consecințelor violenţei domestice. Un al doilea capitol a cărții este rezervat pentru cercetarea caracteristicilor și tipologiilor agresorilor și victimelor acestui tip de violență. Urmează studiul asupra controlului social formal al violenței domestice, referitor la responsabilitate şi răspundere socială, precum și la recunoașterea, prevenirea și combaterea violenței domestice. Un capitol aparte este reprezentat de intervenţia poliţiei la sesizările de violenţă domestică (mecanismul ordinului european de protecție, ordinul de protecție, intervenții specifice – ale serviciilor publice, ale psihologului etc). A doua jumătate a cărții cuprinde capitolul legat de studiul privind practicile, atitudinile şi percepţiile poliţiştilor asupra intervenţiei la cazurile de violenţă domestică, cel dedicat analizei, respectiv interpretării rezultatelor cercetării, precum și concluziile specifice unei abordări științifice a temei. Anexele din penultima secțiune a lucrării cuprind chestionarul și ghidul de interviu care au fost folosite la partea practică a studiului. Bibliografia din finalul volumului cuprinde atât cărțile de specialitate necesare cercetării, cât și resursele web și actele normative care vizează combaterea violenței domestice.

«Acestă nouă lectură a fenomenului [violenței domestice – n. ed.] valorizează, în principal, practicile rutiniere ale polițiștilor și opiniile lor, debarasate de subiectivismul și emoția care pot caracteriza episoadele de violență domestică.» (prof. univ. dr. Cristina Gavriluță)

Costel Gîtlan (n. 1971, Tătăruşi, Iaşi) este chestor de poliție. Licențiat în științe juridice, a susținut doctoratul în sociologie în 2022, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Are o vastă experiență în diferite domenii de activitate privind prevenirea și combaterea criminalității, iar cunoștințele teoretice și practice dobândite îi permit să înțeleagă cauzalitatea fenomenului violenței domestice, tipologiile persoanelor implicate în astfel de situații, rolul actorilor sociali și strategiile de intervenție. Prin cercetările realizate, și-a adus contribuția la o mai bună înțelegere a modului de manifestare a violenței domestice, a mecanismelor de prevenire și control, identificând practicile, atitudinile și percepțiile specialiștilor implicați în intervenție, în special prin procedura ordinului de protecție provizoriu, propunând soluții pentru eficientizarea reacției instituționale, în funcție de condițiile și contextele sociale.