LANSARE DE CARTE: Secolul armoniei: relații româno-turce 1923-2023, miercuri, 13 noiembrie, la București
04.11.2024
Miercuri, 13 noiembrie 2024, de la ora 16.00, la Casa Universitarilor din București (Strada Dionisie Lupu, nr. 46), va avea loc lansarea volumului bilingv Secolul armoniei: relații româno-turce 1923-2023, coordonat de Silvana Rachieru.
Invitații care vor prezenta cartea alături de coordonatoarea acesteia sunt dr. Doru Liciu, Directorul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, și dr. Daniel Cain, Directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.
Evenimentul este organizat de Centrul de Studii Turce de la Universitatea din București în parteneriat cu Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Cartea a fost publicată recent în colecția HISTORICA la Editura UAIC și reprezintă o materializare a invitației primite de Centrul de Studii Turce al Universității din București, prin conf. univ. dr. Silvana Rachieru, din partea Ambasadei României la Ankara, de a coordona un volum colectiv bilingv dedicat unui secol de relații bilaterale dintre România și Turcia.
Acoperind astăzi un hiatus atât din istoriografia românească, cât și din cea turcă, zece specialiști, istorici și cercetători ai relațiilor internaționale și ai diplomației, au contribuit la realizarea acestei lucrări care sintetizează acest secol de dialog, privit din unghiuri diferite. Volumul oferă o perspectivă cronologică a etapelor parcurse de cele două state în relația diplomatică, ce acoperă atât transformările din statutul României de la regat, la republica populară și, ulterior, socialistă, din 1947, și stat democratic, în ultimii 33 de ani, cât și stabilitatea Republicii Turcia în forma statală și acoperirea teritorială, construite cu un secol în urmă sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk. În același timp, lucrarea reflectă și o perspectivă tematică, având ocazia ca în paginile ei să identificăm analize de diplomație publică, diplomație sportivă, diplomație regală, a minorităților, diplomație socialistă și elemente de diplomație contemporană.
În mod simbolic, primul exemplar al cărții a fost oferit pe 31 ianuarie 2024 de către ministrul afacerilor externe din România, Luminița Odobescu, omologului său turc, Hakan Fidan, aflat în vizită la București.
Silvana Rachieru (n. 1974, Ploiești) este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Doctor în istorie (2010, Universitatea din București). Master în istorie (1998, Central European University Budapesta). Specialistă în istorie socială și diplomatică sud-est europeană modernă, cu un interes special în istoria Imperiului Otoman în „lungul secol al XIX-lea”. Director al Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul (2011-2015), cu o experiență de 9 ani în diplomație culturală la Istanbul, coordonator proiecte (2006-2007), director adjunct (2007-2011). Membră în board-ul științific al IAOSEH − International Association of Ottoman Social and Economic History − și membră în CIEPO – Comité International des Études Pré-Ottomanes et Ottomanes. Secretar științific al Centrului de Studii Turce – Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Studii și articole publicate în România și în străinătate dedicate relațiilor diplomatice româno-otomane după 1878, perspectivei otomane asupra modernizării Vechiului Regat, istoriei moderne de gen în România. Autor al volumului Diplomați și supuși otomani în Vechiul Regat. Relații otomano-române 1878-1908 (Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 2018). A susținut prelegeri la numeroase conferințe internaționale și a fost invitată să conferențieze la Universitatea Bilkent Ankara, Universitatea Sabanci Istanbul, Universitatea Panteion Atena, Institutul Francez de Studii Anatoliene Istanbul etc. Stagii de cercetare în Turcia, Franța, Grecia și Ungaria.