Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Premiul pentru Debut al Ziarului de Iaşi 2022: Andrei Victor Cojocaru, pentru volumul „De la quest la genul fantasy”

29.04.2022

   Premiul pentru Debut al Ziarului de Iaşi pentru anul 2022 va fi decernat lui Andrei Victor Cojocaru pentru volumul De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic , publicat în anul 2021 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în noua colecție COMPLUS.
   Festivitatea de decernare a Premiilor Ziarului de Iași va avea loc vineri, 6 mai 2022, ora 16.00, în sala B. P. Hasdeu de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași. Detalii referitoare acest eveniment se găsesc pe pagina web a Ziarului de Iași.
   Având o tradiție de aproape două decenii, Premiile Ziarului de Iași recompensează autorii celor mai bune cărți românești de literatură și critică literară ale anului precedent. Selecția volumelor este făcută de către un juriu alcătuit din personalități din lumea literară, condus de profesorul universitar doctor Alexandru Călinescu. Din juriu fac parte prof. univ. dr. Bogdan Creţu, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuţitaru, conf. univ. dr. Doris Mironescu şi prof. univ. dr. Antonio Patraş.

   «Specificitatea premiului Ziarului de Iaşi pentru debut constă în deschiderea sa tematică, stilistică, profesională. De-a lungul timpului, au fost premiaţi tineri autori ieşeni din diverse zone intelectuale: poeţi, prozatori, critici, cercetători. Mulţi au confirmat ulterior, devenind nume de referinţă în spaţiul academic şi cultural (dovada vie a acestei observaţii sunt chiar unii dintre membri actuali ai juriului, cândva laureaţi ai premiului de debut al ZDI). Convingerea noastră e că şi Andrei Victor Cojocaru face parte din aceeaşi categorie. Cartea lui solidă, serioasă ne dă speranţe», a declarat prof.univ.dr. Codrin Liviu Cuţitaru pentru Ziarul de Iași.

   «Acest premiu pentru debut a reprezentat şi încă reprezintă pentru mine o surpriză pe cât de plăcută, pe atât de neaşteptată. Mărturisesc că publicarea cărţii «De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic» a fost - oarecum - o etapă firească şi necesară a parcursului meu personal şi profesional. Deci, nu speram la vreun fel de recunoaştere deosebită. Cea mai mare dorinţă legată de acest volum era ca, cel puţin, să fie citit - şi, cel mult, să fie de un real folos viitorilor cititori. Acordarea unui premiu pentru debut mă asigură că volumul a fost şi va fi citit (măcar din curiozitate), dar mă face să mă simt şi foarte recunoscător celor care l-au apreciat. Aşadar, mulţumesc tuturor celor care au avut, au sau vor avea răbdarea şi bunăvoinţa de a descoperi această carte», a declarat și câștigătorul Premiului pentru Debut, dr. Andrei Victor Cojocaru pentru Ziarul de Iași.

.    Partenerul instituțional al Ziarului de Iași în acordarea acestor premii este Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, iar partenerii principali sunt compania Stef Invest SRL și Antibiotice Iași.

   Cartea lui Andrei Victor Cojocaru este bazată pe teza de doctorat omonimă pe care autorul a conceput-o sub îndrumarea prof. univ. dr. Constantin Dram în cadrul Școlii Doctorale de Studii Filologice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, teză susținută în anul 2021.
   Lucrarea propune un studiu diacronic al fondului simbolic al drumului inițiatic din literaturile spațiului eurasiatic. Atenția se focalizează mai ales asupra uneia din variantele literare ale drumului inițiatic – și anume questa medievală (specifică romanelor cavalerești). Aceasta trece prin mai multe (re)interpretări, care includ și o versiune pseudo-medievală (specifică literaturii fantasy). În ceea ce privește metoda de cercetare, autorul urmează modelul utilizat, printre alte nume de referință din domeniul studiilor comparatiste, de Joseph Campbell (în lucrarea des amintită pe parcursul cărții: Eroul cu o mie de chipuri). Motivația esențială a demersului hermeneutic e probarea unui nivel simbolic de profunzime al textelor abordate, interpretarea fiind orientată către sensul lor esoteric.

   «…drumul iniţiatic constituie mai mult decât un simplu motiv sau o temă literară, reprezentând parcursul alegoric al împlinirii destinului uman prin cunoaştere. De altfel, prin „quest” înţelegem o călătorie care implică o căutare – iar călătoria iniţiatică este, de fiecare dată, şi o căutare. În sens literal, există o multitudine de elemente (un artefact, un loc, o fiinţă etc.) care pot constitui obiectul căutării. Totuşi, dintr-o perspectivă simbolică, drumul iniţiatic presupune o călătorie lăuntrică al cărei scop este cunoaşterea de sine – iar aceasta este, practic, infinită.» (dr. Andrei Victor Cojocaru)

   Andrei Victor Cojocaru (n. 1993, Iași) este cadru didactic asociat la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde susține seminare de literatură comparată și hermeneutică literară. În 2021, a obținut titlul de doctor în filologie, cu tema: „Simbolistica drumului iniţiatic: de la quest la genul fantasy”. A publicat mai multe articole și studii în reviste și volume de specialitate. Preocupările sale științifice vizează literatura comparată, hermeneutica simbolurilor și mitologia comparată.