RADIO TRINITAS: Prezentarea seriei Opere Dumitru Irimia, duminică, 15 aprilie, în emisiunea Revista Culturală Trinitas
23.04.2018
Duminică, 15 aprilie 2018, la Radio Trinitas, în emisiunea Revista culturală Trinitas, realizată de Teodora Stanciu, a fost prezentată seria Opere Dumitru Irimia, publicată începând cu anul 2013 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Prezentarea a fost făcută de invitatul rubricii Miscellanea, criticul literar și prozatorul Adrian G. Romila.
Emisiunea poate fi ascultată aici, recenzia criticului începând la minutul 19 al înregistrării.
Între altele, Adrian G. Romila a subliniat faptul că seria Opere Dumitru Irimia reprezintă o contribuție majoră la stilistica românească, dar și la posteritatea profesorului ieșean plecat, din nefericire, atât de devreme dintre noi.
Dumitru Irimia (1939-2009, Iaşi) a fost o mare personalitate a lingvisticii româneşti, recunoscut pentru lucrările sale fundamentale de stilistică funcţională, stilistică literară (în special studii consacrate operei eminesciene) şi gramatică. A fost profesor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Timp de peste trei decenii a organizat Colocviile Naţionale Studenţeşti Mihai Eminescu, la care generaţii de studenţi au avut ocazia să-şi confrunte ideile şi să publice în caietele colocviilor, Studii eminesciene. A stimulat întîlnirea şi dialogul specialiştilor prin Conferinţa Naţională de Filologie Limba română azi, ţinută la Chişinău și Iași (10 ediţii, între anii 1991 și 2006). Între multe alte importante distincții, i-a fost conferit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Chișinău (2007).
Cărţi publicate (selectiv): Limbajul poetic eminescian, 1979 (teza de doctorat); Curs de lingvistică generală, 1986 ( reeditat postum în anul 2011 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași); Structura stilistică a limbii române contemporane, 1986; Introducere în stilistică, 1999; Dicţionarul limbajului poetic eminescian, 2002 (coordonator); Dicţionarul limbajului poetic eminescian: Semne şi sensuri poetice, 2 vol., 2005; Gramatica limbii române, Iaşi, 2008.
În seria Opere Dumitru Irimia au apărut:
• Limbajul poetic eminescian (2013);
• Studii eminesciene (2014);
• Studii de limba română și lingvistică generală (2017);
• Studii de stilistică şi poetică (2017).
De asemenea, tot la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Dumitru Irimia a îngrijit editorial volumul Poezii, de Mihai Eminescu (1993, ed. a II-a, 1997), a editat antologia Despre limbă, cultură, teatru, de Mihai Eminescu (volum îngrijit şi notă asupra ediției de Mihaela Anițului, 2016) și a editat în anul 2007, împreună cu Ana-Maria Minuţ și Ioan Milică, volumul Limba română azi, care conține lucrările Conferinţei Naţionale de Filologie "Limba română azi", ediţia a X-a, Iaşi-Chişinău, din noiembrie 2006.