Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Historica
Historica Dagesh
In Honorem
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

TÂRGUL GAUDEAMUS ONLINE: Lansarea volumelor „Istorii ale regimului comunist din România” și „Fațete ale comunismului în România și în R(A)SS Moldovenească”, miercuri, 31 martie, ora 16.30

30.03.2021

   Miercuri, 31 martie 2021, de la ora 16.30 , Editura UAIC vă invită la lansarea ONLINE a cărților Istorii ale regimului comunist din România, volum al Congresului Național al Istoricilor Români (Iași, 29 august – 1 septembrie 2018), coordonat de Cristina Preutu și Ionuț Nistor, și Fațete ale comunismului în România și în R(A)SS Moldovenească: politică, societate și economie, volum de studii coordonat de Cristina Preutu și Anatol Petrencu.     
Evenimentul are loc în cadrul Târgului de carte Gaudeamus Radio România, ediția ONLINE, martie 2021 și va putea fi urmărit atât în direct, cât și înregistrat, pe paginile de Facebook ale Târgului de Carte Gaudeamus și Editurii UAIC, precum și pe gaudeamus.ro (în partea de jos a paginii, prin accesarea evenimentului din desfășurător).
   Invitați pentru a vorbi la această lansare sunt lect. univ. dr. Cristina Preutu, de la Facultatea de Istorie a UAIC, prof. univ. dr. habil. Anatol Petrencu, istoric și fost decan al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova, cercetătorul științific dr. Liviu Țăranu, consilier la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și editor al publicației semestriale Caietele CNSAS, și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
   Textele din cele două volume, semnate de istorici de pe ambele maluri ale Prutului, reflectă direcțiile și temele curente de cercetare ale istoriografiei române asupra problematicii și istoriei regimului comunist. De aceea, paleta tematică este una diversă, fiind abordate atât subiecte de istorie politică și economică - precum deportările și represiunea sovietică în Basarabia, diplomația și relațiile politice ale României socialiste sau politica de industrializare, cât și de istorie socială și culturală – precum evoluția cinematografiei și a televiziunii sub regimul comunist. La mai bine de 30 de ani de la dispariția acestor regimuri din Europa Centrală și de Est, încă mai sunt multe lucruri de cunoscut, iar trecerea timpului ne îndeamnă la o aprofundare a interpretărilor istorice. Astfel că, autorii care s-au documentat din surse multiple și diverse doresc ca prin aceste studii să contribuie la reconstruirea, la cunoașterea și la înțelegerea unor episoade din istoria comunismului românesc.

   Programul complet al lansărilor Editurii UAIC la Târgul de Carte Gaudeamus, ediția ONLINE, martie 2021, aici.