Volumul Studii de stilistică şi poetică, de Dumitru Irimia, prezentat la Simpozionul Internaţional Anual al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”
23.09.2019
Miercuri, 18 septembrie 2019, de la ora 13.20, în Sala de lectură a Bibliotecii Filialei Iaşi a Academiei Române , a avut loc prezentarea volumului Studii de stilistică şi poetică, de Dumitru Irimia, apărută la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în seria Opere Dumitru Irimia.
Prezentarea a fost făcută de Adina Hulubaș, cercetător științific I la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, cea care a și îngrijit din punct de vedere editorial volumul prezentat.
Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Simpozionului Internaţional Anual al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, intitulat România în spaţiul euroatlantic: interferenţe culturale şi lingvistice (Iaşi, 18–20 septembrie 2019), simpozion care a avut de altfel o întreagă secțiune de comunicări științifice dedicată memoriei profesorului Dumitru Irimia, desfășurată joi, 19 septembrie, în sala de conferinţe a Filialei Iași a Academiei Române.
Volumul Studii de stilistică şi poetică reunește majoritatea articolelor, studiilor și materialelor de stilistică pe care profesorul Dumitru Irimia le-a semnat de-a lungul a patru decenii. Lucrarea completează cartea Stilistica limbii române, publicată anterior de Dumitru Irimia, prin aprofundarea viziunii științifice și exemplificarea metodei de cercetare distincte, consacrate de autor.
Dumitru Irimia (1939-2009, Iaşi) a fost o mare personalitate a lingvisticii româneşti, recunoscut pentru lucrările sale fundamentale de stilistică funcţională, stilistică literară (în special studii consacrate operei eminesciene) şi gramatică. A fost profesor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Timp de peste trei decenii a organizat Colocviile Naţionale Studenţeşti Mihai Eminescu, la care generaţii de studenţi au avut ocazia să-şi confrunte ideile şi să publice în caietele colocviilor, Studii eminesciene. A stimulat întîlnirea şi dialogul specialiştilor prin Conferinţa Naţională de Filologie Limba română azi, ţinută la Chişinău și Iași (10 ediţii, între anii 1991 și 2006). Între multe alte importante distincții, i-a fost conferit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Chișinău (2007). Cărţi publicate (selectiv): Limbajul poetic eminescian, 1979 (teza de doctorat); Curs de lingvistică generală, 1986; Structura stilistică a limbii române contemporane, 1986; Introducere în stilistică, 1999; Dicţionarul limbajului poetic eminescian, 2002 (coordonator); Dicţionarul limbajului poetic eminescian: Semne şi sensuri poetice, 2 vol., 2005; Gramatica limbii române, Iaşi, 2008.
În seria Opere Dumitru Irimia au apărut:
• Limbajul poetic eminescian (2013);
• Studii eminesciene (2014);
• Studii de limba română și lingvistică generală (2017);
• Studii de stilistică şi poetică (2017).