Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Cărțile editurii în recenzii și alte articole din mass-media - dosar de presă (XIX)

25.06.2018

Marginalia etc.: În esență, cartea Drept, legislație și libertate reprezintă un reper al sistemului de principii liberale, o sinteză remarcabilă a ideilor după care ar trebui să se ghideze societatea oamenilor liberi. Ea face parte din categoria celor câteva zeci de lucrări suficiente pentru a înțelege pe deplin funcționarea ordinilor sociale civilizate, fiind un instrument insubstituibil de lucru pentru orice cercetător al fenomenelor sociale. Deși autorul nu face o asemenea precizare, această operă în trei volume poate fi considerată o odă adusă libertății de una dintre cele mai strălucite minți din istoria umanității.
Gabriel Claudiu Mursa, în articolul Odă libertății, despre volumul Drept, legislație și libertate. O nouă formulare a principiilor liberale de justiţie şi economie politică, de Friedrich August von Hayek (Premiul Nobel pentru Economie, 1974), pe portalul de idei, comentarii, analize, note si luari de pozitie, recenzii si recomandari, Marginalia etc. (23.06.2018).

Bookhub: Așa cum era de așteptat, punctul forte al lucrării istoricului francez este reprezentat de descrierea operațiunilor militare în care a fost implicată România, începând cu vara anului 1916, între visele și speranțele începutului și groaznica deziluzie a înfrângerii și a capitulării totale.
Bogdan Caranfilof, în recenzia volumului România - de la Tripla Alianță la Antanta (1914-1919), de Jean-Noël Grandhomme, traducere de Ionela-Felicia Moscovici, Georgiana Medrea Estienne și Valentin Trifescu, pe portalul cultural Bookhub.ro, 25.05.2018.

Orizont: Una dintre cele mai interesante abordări recente de acest tip în spațiul românesc, unică în felul ei, este cartea lui Andi Mihalache, Timpul, obiectul, povestirea. Decoruri interioare în literatura autobiografică, apărută în 2017 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Autorul, nume important al istoriei culturale românești, e interesat în cărțile și studiile publicate până acum de geneza conștiinței patrimoniale în cultura română modernă, de istoria culturală a comunismului și postcomunismului sau de reprezentările divergente ale istoriografiei. Dar dincolo de aceste preocupări, el are toate atuurile pentru a conduce o cercetare asupra modurilor în care literatura autobiografică (jurnale, corespondențe familiale, memorii, interviuri) înregistrează punctele nodale ale unei istorii personale, care se manifestă pe fundalul Istoriei mari ca arhivă a experienței temporale a individualului.
Dumitru Tucan, în articolul Despre obiecte, istorie și memorie (p. 11 în pdf), despre volumul Timpul, obiectul, povestirea. Decoruri interioare în literatura autobiografică, de Andi Mihalache, în revista Orizont, nr. 5/2018.

Marginalia etc.: Când istoria va fi scrisă se va vedea că între ei, un nume se detașează prin dedicația și consecvența cu care și-a asumat această misiune: Gabriel Claudiu Mursa, Profesor de Economie și Istoria gândirii economice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, unde este Directorul Departamentului de Economie și Relații Internaționale. Președinte al Institutul Friedrich von Hayek România, între publicațiile sale de autor se numără Logica pieței, la Ed. Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Liberalismul, la Institutul European, 2006 si Eseuri de economie politică, la Editura Liberalis. Călătorește mult în Occident unde predă și e parte a unei întregi rețele internaționale de gânditori și universitari liberali clasici. Face – evident – publicistică de calitate și este un organizator apreciat de evenimente academice si culturale. Dar dacă îl întrebi, primul lucru pe care îl scoate în față este că este coordonatorul Colecției Economie și Societate Liberă, la Ed. Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” si coordonator al Colecției Catalaxia la Editura Liberalis Iași.
Dragoș Paul Aligică, în articolul Gabriel Claudiu Mursa, pe portalul de idei, comentarii, analize, note si luari de pozitie, recenzii si recomandari Marginalia etc., creată de un grup de intelectuali cu vocație publicistică (16.05.2018).

Radio Trinitas: E o contribuție majoră la stilistica românească, dar și la posteritatea profesorului ieșean plecat, din nefericire, atât de devreme dintre noi.
Adrian G. Romila, în emisiunea Revista culturală Trinitas (începând cu minutul 19.27 al înregistrării), referitor la Seria Opere Dumitru Irimia, la Radio Trinitas, 15.04.2018.

Radio Iași: Referitor la Petru Caraman, v-aș spune că o personalitate de statura aceasta, intelectuală, umană, de caracter, cu o etică implacabilă chiar, dar cu un suflet atât de vibrant la frumusețe și la tot ce înseamnă umanitate, o astfel de personalitate ne certifică pe noi, ca popor, în existență; nu văd cum altfel am putea să ne considerăm existând decât prin asemenea personalități care au vorbit despre noi, au vorbit despre sufletul românesc, mai mult decât tot ce s-a putut în știința românească, despre folclorul și cultura noastră românească. Cred că acest lucru trebuie să rămână și studenții care sunt aici de față să poată medita, dacă vor avea șansa să pună mâna pe o carte din aceasta, dar și pe celelalte cărți ale lui Petru Caraman. Pentru că […] m-am gândit totdeauna la voi, la studenți, cum este să aveți așa o carte în față – pentru că noi nu am avut-o – și cum este să vă pun la dispoziție imagini din marile cărți ale rușilor, manuscrise, și cărțile religioase și celelalte, mostre de scriere din cele două alfabete pe care le-au folosit slavii și mostre de redacție a limbii slave […] Toate lucrurile acestea, încă o dată spun, le-am făcut gândindu-mă la studenți.
Livia Cotorcea, în prezentarea volumului pe care l-a editat, Restituiri din domeniul slavisticii. Lecții, studii, articole, recenzii, documente, de Petru Caraman, din emisiunea Tradiţii şi cultură populară, ediția de vineri, 29 martie 2018. În această emisiune a fost prezentată pe larg lansarea volumului menționat mai sus din data de 15 martie, de la librăria „Orest Tafrali” din Iași.

Radio Iași: Această carte […] vine să ne arate că Petru Caraman a fost deopotrivă un foarte mare slavist și deopotrivă un neîntrecut etnolog.
Ion H. Ciubotaru, în prezentarea volumului Restituiri din domeniul slavisticii. Lecții, studii, articole, recenzii, documente, de Petru Caraman, ediție îngrijită de Livia Cotorcea din emisiunea Tradiţii şi cultură populară, ediția de joi, 22 martie 2018. În această emisiune a fost prezentată pe larg lansarea volumului menționat mai sus din data de 15 martie, de la librăria „Orest Tafrali” din Iași.

Literatura de azi: De ceva timp, la Editura Universității ”Al.I.Cuza”, un colectiv de filologi ieșeni reeditează opera maestrului Dumitru Irimia, cu implicarea majoră a Cristinei Irimia, soția regretatului specialist de la literele moldave, ea însăși filolog.
Adrian G. Romila, în recenzia volumului Studii de limba română și lingvistică generală, de Dumitru Irimia, Seria Opere Dumitru Irimia, ediţie îngrijită de Dinu Moscal, din revista Literatura de azi, 9.02.2018.

Mozaicul: Volumul colectiv Riturile de trecere în actualitate/ The Rites of Passage Time after Time, coordonat de Adina Hulubaș și Ioanac Repciuc, propune o variantă integratoare a cercetărilor etnologice românești și internaționale în cadrul teoretic și metodologic al științelor sociale și antropologice în ceea ce privește riturile de trecere, cu accent pe contribuția adusă de van Gennep. Cartea aduce ca element de noutate abordarea trans-culturală, comparativă a cercetărilor folclorice desfășurate în jurul acestui subiect.
Daniela Micu, în recenzia volumului The Rites of Passage Time after Time. Riturile de trecere în actualitate, editat de Adina Hulubaș și Ioana Repciucdin revista Mozaicul, nr. 1/2018 (p. 17 în pdf).

Nouvelle Revue d’Onomastique: En bref, un volumineux ouvrage scientifique dont le traitement grammatical des donées étonnera plus d`un, mais qui figurera dans l`histoire de la lexicographie toponymique comme méthodologiquement novateur.
Pierre-Henri Billy, în recenzia volumului Tezaurul toponimic al României. Moldova/ Volumul II: Mic dicţionar toponimic al Moldovei (structural şi etimologic)/ Partea 1: Toponime personale, coordonat de Dragoş Moldovanu și avându-i drept autori pe Daniela Butnaru, Dinu Moscal, Ana-Maria Prisacaru și Vlad Cojocaru, din revista Nouvelle Revue d’Onomastique, nr. nr. 57/2015, p. 261-263.

Alte dosare de presă pot fi accesate începând de aici.