Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

Editura UAIC la Congresul Național al Istoricilor Români (8-10 septembrie 2022, Alba Iulia). Programul evenimentelor

05.09.2022

   Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va participa în perioada 8-10 septembrie 2022 la Târgul de Carte al Congresului Național al Istoricilor Români (ed. a III-a), care va avea loc la Alba Iulia (Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii).
   Cu această ocazie, pe lângă expoziția de carte din standul special amenajat, Editura UAIC va organiza și cinci lansări ale unor volume din domeniul istoriei publicate recent, evenimente care se vor desfășura în cadrul târgului de carte în data de joi, 8 septembrie 2022, după următorul program:
   1. La ora 12.00, va avea loc lansarea volumului Istoria românilor din Dacia Traiană. Epoca fanarioților, de A.D. Xenopol, ediție îngrijită de Ștefan Lemny și Alexandru Istrate pe baza manuscrisului de la Arad, cu note și comentarii de Ștefan Lemny cu colaborarea lui Ovidiu Olar și a lui Alexandru Istrate și postfață de Ștefan Lemny. Invitații care vor prezenta volumul lansat sunt Ștefan Lemny (Biblioteca Națională a Franței, Paris) și cercet. dr. Mihai Olaru (Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca).
   2. De la ora 12.30 va avea loc lansarea volumului „Dacă-i obligăm pe oameni să citească, vor citi”. Culisele propagandei politice în România socialistă (1965-1973), editat de Cristina Preutu.
Invitați pentru a vorbi despre acest volum sunt dr. Vasile Buga (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului) și lect. univ. dr. Cristina Preutu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
   3. De la ora 13.00 va avea loc lansarea volumului Politică, reformă și interogații identitare în Moldova, 1822-1832, de Cristian Ploscaru.
Invitații care vor prezenta cartea sunt prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti (Directorul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași și prof. univ. dr. Cristian Ploscaru (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
   4. De la ora 13.30 va avea loc lansarea volumului Muzica și puterea politică în Moldova și Țara Românească, secolele al XV-lea – al XVIII-lea, de Eduard Rusu.
Invitat pentru a prezenta acest volum este istoricul Ștefan Lemny (Biblioteca Națională a Franței, Paris)
   5. De la ora 14.00 va avea loc lansarea volumului ”Auf nach Rumänien!”. Beligeranța germano-română (1916-1918), de Claudiu-Lucian Topor.
Invitații care vor prezenta acest volum sunt prof. univ. dr. Petre Otu (Comisia Română de Istorie Militară) și prof. univ. dr. Claudiu-Lucian Topor (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
   În standul amenajat la acest târg de carte, Editura UAIC va prezenta istoricilor prezenți la congres (peste 600 conform estimării primite de la organizatori), precum și publicului larg din Alba Iulia peste 150 de titluri din domeniul istoriei publicate în ultimii ani.
   Având în vedere calificativul A pentru domeniul ISTORIE obținut de Editura UAIC la cea mai recentă sesiune de evaluare a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS), precum și buna receptare în general a cărților editurii la târgurile de carte, prezența Editurii UAIC la Târgul de Carte al CNIR 2022 de la Alba Iulia se constituie într-un excelent prilej de a promova școala de istorie de la Iași.
   Evenimentul este organizat de Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia, împreună cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România. Parteneri: Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Consiliul Județean Alba , Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Arhivele Diplomatice (MAE), Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României.