Premiul de Excelență la GAUDEAMUS 2019 pentru Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
26.11.2019
Duminică, 24 noiembrie 2019, în cadrul festivității de decernare a premiilor celei de-a XXVI-a ediţii a Târgului Gaudeamus Radio România, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit Premiul de Excelenţă pentru faptul că reprezintă, conform comunicatului organizatorilor, una dintre cele mai performante edituri universitare din România, la aproape 30 de ani de la înființarea acesteia, în ianuarie 1990, de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar şi eseistul Andrei Corbea-Hoişie.
Premiul, în valoare de 10000 lei, a fost acordat în urma deliberării unui juriu format din scriitorul Cristian Teodorescu și criticii literari Ion Bogdan Lefter și Cosmin Ciotloș.
Este de remarcat faptul că Premiul de Excelență obținut de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost unul din cele doar 12 premii oferite de Radio România, organizatorul târgului, numărul de expozanți (edituri, tipografii, instituții de învățământ și mass-media) de la acestă ediție fiind de peste 250.
În acest fel, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a plasat într-o companie selectă, alături de celelelte nouă instituții premiate: editurile Humanitas, Polirom și Minerva, Grupul Editorial ART, Academia de Studii Economice din Bucureşti și companiile mass-media Evenimentul zilei, Pro TV, Europa FM și Agerpres.
Acest premiu, precum și cele oferite an de an de Academia Română sau cele primite în mod constant la diferitele târguri de carte la care editura participă, se constituie în tot atâtea argumente pentru afirmația directorului-fondator al editurii, prof.univ.dr. Andrei Corbea-Hoișie, și anume aceea că editura a reprezentat încă din 1990 „un proiect de editură academică, menită a canaliza potenţialul ştiinţific al universitarilor ieşeni într-o formulă ce consacra, după un model occidental verificat – Presse Universitaire sau University Press –, interesul instituţiei de a-şi promova propriile valori pe o piaţă a ideilor de departe dominată de Capitală. […] Au trecut de atunci (din 1990 – n.n.) ani care, fiecare, – şi cu concursul unor rectori şi senate cu dragoste de carte – au adăugat titluri, experienţă, responsabilitate financiară, tehnologie tipografică de vîrf, dar mai ales un şir de oameni care s-au identificat cu ceea ce a devenit, puţin cîte puţin, Editura Universităţii ieşene.[…] Modelul, considerat unul de succes, a fost adoptat cu simptomatică fidelitate de un întreg şir de universităţi româneşti. Cîştigul nostru, al celor de la Iaşi, aparţine deopotrivă autorilor ce şi-au construit pe această cale reputaţia ştiinţifică şi, nu mai puţin, cititorilor, care au confirmat-o cumpărîndu-le cărţile.”
Cea de-a XXVI-a ediție a Târgului Gaudeamus Radio România a avut loc în perioada 20-24 noiembrie 2019 la București, în pavilionul B2 din complexul expozițional ROMEXPO, reunind pe o suprafață de 8300 mp cele mai importante edituri din România. Ediția din 2019 a atras, conform organizatorilor, în jur de 115 000 de vizitatori.
Ca în fiecare an, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a participat la acest eveniment – cel mai important târg de profil al anului – prezentând cele mai noi apariții editoriale și o bogată selecție din titlurile publicate în ultimii ani, unele din cele mai solicitate de publicul vizitator fiind Philippicae / Filipice (vol. I), de Marcus Tullius Cicero, ediție bilingvă, traducere și indice de Mihaela Paraschiv, notă asupra ediției de Mihaela Paraschiv și Nelu Zugravu, note și comentarii de Nelu Zugravu și un studiu introductiv de Constantin Sălăvăstru, Opere alese. vol. I: Teatru, de Friedrich Schiller, o ediţie îngrijită de Andrei Corbea-Hoişie, cu
traduceri de Mariana Bărbulescu, Mihai Isbăşescu şi Mariana Crainic, note de Mariana Bărbulescu, cuvînt-înainte de Ulrich Gaier și argument la o ediţie a scrierilor lui Schiller în limba română, prefaţă la volumul I şi notă asupra ediţiei de Andrei Corbea-Hoişie,
Estetica și știința generală a artei expuse în trăsăturile lor principale, de Max Dessoir, traducere și prefață de Val. Panaitescu, Meșteșugurile în provincia Moesia Inferior, de George Nuțu, Întemeierea Moldovei. Probleme controversate, de Ştefan S. Gorovei, ed. a II-a revăzută și adăugită, Cuvinte către români. Zece conferinţe şi prelegeri, de Gheorghe I. Brătianu, ediția a treia revăzută și adăugită, cu studiu introductiv, note şi indice de Ion Toderaşcu, Originile şi formarea unităţii româneşti, de Gheorghe I. Brătianu, ed. a II-a revăzută și adăugită; traducere de Maria Pavel; ediţie, studiu introductiv, notă asupra ediției, note, comentarii şi indice de Ion Toderaşcu, Catalogul manuscriselor slavo-române din Biblioteca Mănăstirii Sucevița, de Olimpia Mitric, ed. revăzută și adăugită, Patrimoniul cultural imaterial în context intern și internațional. Dinamica unui concept, de Irina Balotescu sau Înotul. Pentru profesorul de educație fizică și sport, de Cristian-Mihail Rus.
Proiect cultural organizat de Radio România și susţinut de Ministerul Culturii, Târgul Gaudeamus a avut ca parteneri media TVR, Agenţia de carte, Agenţia de presă Rador, Caţavencii, Dilema, Jurnalul, Observator Cultural și România Liberă.