Domenii
Filosofie şi Ştiinţe sociale
Istorie
Litere
Ştiinţe ale naturii
Ştiinţe economice
Ştiinţe exacte
Ştiinţe juridice
Educaţie fizică
Diverse
Colecții
Academia Practică
Antiqua et Mediaevalia
Bibliografica
Biblioteca de Istorie Literară
Bibliotheca Archaeologica Iassiensis
Bibliotheca Archaeologica Moldaviae
Bibliotheca Classica Iassiensis
Bibliotheca Patristica Iassiensis
BusinessLike
Cicero
Colecția Medico-chirurgicală
Complus
Contribuţii Ieşene de Germanistică
D.E.U. (Dicţionarele Editurii Universităţii)
Doctoralia
Documenta
Economie şi Societate Liberă
Economikon
Estetică și studii vizuale
Ethnos
Excellentia 150
Exercitium
FIBAS
Fontes Traditionis
Geographia
Hermenia
Historica
Historica Dagesh
Iberica
Imago Mundi
In Honorem
Istorie modernă și memorie culturală
Logos
Monumenta Linguae Dacoromanorum
Observatorul Social
Parenting
Patrimoniu
Personalităţi ale Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi
Proiecte Europene în Ştiinţele Sociale
Psihologie Socială şi Aplicată
Publicațiile Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”
Restitutio Historiographica
Scripta Archaeologica et Historica Dacoromaniae
Sophia
Sport și Societate
Ştiinţele Educaţiei
Studii de Geografie Politică
Studii Europene
Thesaurus
Thesaurus Classicus
Traditio
Transdisciplinaria
World Literature
Periodice
Analele științifice ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași (Serie nouă)
Alte reviste și periodice științifice

Prima pagină / Evenimente /

TOP 10: Cele mai vândute titluri ale Editurii UAIC din anul 2021

01.04.2022

     Cea mai vândută carte a anului 2021 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este Homo magicus. Camuflări, mistere, soteriologii, de Nicu Gavriluță, o carte despre care autorul mărturisește într-un interviu: „Am încercat să o fac accesibilă publicului larg educat, care gândește și care își pune întrebări. Sensul pe care l-am dat cuvântului magie și pe care l-am preluat din textele lui Ioan Petru Culianu se referă la un joc interior al fantasmelor, la bula în care trăim, la lumea alternativă în care ne refugiem de multe ori”.
     Pe locul al doilea al topului se află volumul LEX ORANDI. Studii de teologie liturgică, de Preot Lucian Vasile Petroaia, pe care Pr. Constantin Necula îl remarca într-o recenzie ca fiind „un volum de amplă anduranță științifică”, un „…parcurs ce ni se prezintă într-o elaborată geografie spirituală. O lectură dincolo de specialitate.”
     Pe locul al treilea în top se află cartea intitulată Educație timpurie, ocrotire și dragoste, de Magdalena Vicovan, despre care prof. univ. dr. Doina Balahur afirmă în prefață că „prezintă perspectiva profesionistului în asistenţa socială şi este o cercetare plasată în sfera conceptului de asistenţă socială bazată pe evidenţe, concept ce militează pentru încorporarea cercetării în practica de specialitate, pe dezvoltarea micro-cercetărilor în cadrul intervenţiilor practic-aplicative.”
     Locul 4 în top revine volumului Un fluviu de oțel la Dunăre. Cazul combinatului siderurgic din Galaţi, de Gabriela-Violeta Iordăchiță, despre care scriitorul Vasile Ernu consideră, în cotidianul Libertatea, că „...este genul de cercetare care ne lipsește mult. Am avea mare nevoie de o istorie a industriei, a agriculturii, a instituțiilor statului etc. Aici avem un exemplu de cercetare a uneia dintre cele mai mari întreprinderi pe care a avut-o România, fie ea și comunistă”.
     Locul 5 din top este ocupat de o nouă apariție în colecția Fontes traditionis, Rugăciunea Tatăl nostru în limba română. Studiu istorico-filologic, de Iosif Camară, demers filologic despre care autorul declară în prefață: „Ne-am propus, aşadar, să studiem Tatăl nostru românesc începând cu versiunea din Evangheliarul slavo-român de la Sibiu (1551-1553) şi încheind cu versiunile actuale. În acest scop, am realizat un corpus de texte în care am inclus toate versiunile din sec. al XVI-lea, versiunile din sec. al XVII-lea la care am avut acces, prezente în manuscrise şi tipărituri, precum şi o selecţie a versiunilor din următoarele secole, când textul rugăciunii este deja standardizat”.
     Pe locul 6 în top se situează volumul Autonomia Bucovinei (1848-1861). Studiu şi documente, despre care autorii, Mihai-Ştefan Ceauşu și Ion Lihaciu, afirmă în prefață că ”se constituie într-o amplă analiză, alcătuită în mare parte pe baza celor 27 de documente incluse în volum, menită să contribuie la cunoaşterea amănunţită a cadrului politic provincial, precum şi a celui existentla scara întregii Monarhii de Habsburg, în care s-a desfăşurat mişcarea pentru autonomia Bucovinei de-a lungul timpului.”
     Pe locul 7 în top se află volumul Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902, de Vasile-Lucian V. Goldan, referitor la care istoricul Andi Mihalache afirmă că „meritul autorului este că a prezentat faptele cu bună-credință, neocolind aspectele conflictuale și neidilizând viața bisericii din secolul al XIX-lea. Vasile Goldan a reușit o biografie autentică, și nu un panegiric doldora de laude, armonii și mari împliniri”.
     Pe locul 8 al acestui clasament se află volumul Gogol şi Dostoievski. Între arhetipuri şi filonul creştin de creaţie, de Călin-Horia Bârleanu, apariție recentă în colecția Biblioteca de istorie literară, o analiză profundă a universului spiritual al unor personaje-cheie din operele celor doi mari scriitori, Nikolai Vasilievici Gogol și Fiodor Dostoievski.
    Pe locul 9 al topului se regăsește cartea intitulată In memoriam Nicolae Ţaţomir - profesor emerit , editată de profesorul universitar doctor Tudorel Toader, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acest volum este dedicat profesorului Nicolae Țațomir (n. 1914, Hârlău – d. 1996, Iaşi), personalitate importantă a vieții intelectuale ieșene, pe o durată de mai multe decenii, avocat în Baroul Iași, magistrat la instanțele din Iași și Constanța, profesor universitar și Decan al Facultății de Drept din Iași (1952-1972). Lucrarea conține o ediție a textului „tezei pentru doctorat în Drept, secţia juridică”, Criminalitatea în literatură, susţinută în data de 17 mai 1947. Ediția acestui text este însoțită de un preambul semnat de prof. univ. dr. Tudorel Toader și de o postfață a prof. univ. dr. Constantin Dram.
    Pe locul 10 în clasament se află volumul Paremiologie în traducerile românești ale romanului Don Quijote de la Mancha, de Alin Titi Călin, referitor la care, prof. univ. dr. hab. Dragoș Cojocaru afirmă că „urmărește acuratețea echivalărilor structurilor paremiologice, prin funcționalitatea lor dramatică și narativă din contextul literar original cervantin, respectiv în recompunerea literară a acestui context în variantele românești”.